Минималната заплата вече е по-висока

Минималната заплата вече няма да бъде 520 лева, както беше до този момент, а от догодина стойността ѝ ще нарасне, като ще възлиза на 560 лева. Това стана ясно днес, след като Министерски съвет одобри увеличението окончателно, въпреки недоволството на работодателските съюзи.

С 9,8% ще бъде по-високо минималното заплащане и ще влезе в сила още от 1 януари 2019 година. Това означава, че след по-малко от месец минималната работна часова заплата ще възлиза на 3,37 лева.

Неотдавна правителството заяви, че сред приоритетите му е подобряване на стандарта на живот на българите и именно това отразява нарастването на минималната заплата, гласи прессъобщение, предоставено от неговата пресслужба. Счита се, че това увеличение ще спомогне да бъде повишена мотивацията за заетост на хората в работоспособна възраст с най-ниски доходи, като в същото време ще се намали риска от бедност сред работещите българи.

Икономическото развитие у нас, нарастването на брутния вътрешен продукт, увеличаване броя на работещите и респективно – нарастване на средната работна заплата, са сред факторите, които спомагат за увеличаването на минималната работна заплата.

Не всички обаче са съгласни с решението на Министерски съвет. По време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера представители на бизнеса се обявиха срещу административното повишаване на минималните заплати и отново настояха да се въведе обективна формула, която да формира възнагражденията на трудещите се у нас.

Асоциацията на индустриалния капитал пък заяви, че увеличението трябва да влезе в сила не от 1 януари догодина, а от 1 януари 2020 година, но за 15 икономически дейности. Като основна причина за това представители посочиха, че в момента средният осигурителен доход за тях се равнява на минималната заплата от догодина. Такива дейности за производство на хляб и тестени продукти, добив на каолин и глина, пчеларство, медико-социални грижи и настаняване, ресторантьорство и хотелиерство, както и производство на облекло.

Що се отнася до нощния труд и сегашната му стойност, която възлиза на 25 стотинки на час, след Нова година предстои да бъдат обсъдени законодателни промени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *