Столична община е вече задължена да мие редовно улиците

От Столична община официално обявиха, че нямат намерение да обжалват наложеното от Софийски градски съд предписание, което гласи, че улиците в столицата трябва да се мият по-редовно. Решението е вследствие на делото, заведено срещу общината от организация “Група за чист въздух”.

В свое изявление от Столична община посочват, че така или иначе това е план от тяхната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух в града. От общината посочват, че в програмата са заложени “повече от сто мерки и дейности”.

Според решението на съда от днес, основните улици в столицата трябва да се мият два пъти на месец в периода между май и септември, и веднъж месечно през останалото време. Общината е задължена от магистратите до две седмици да представи план за изграждане на велоалеи, като в това число влизат и такива между крайните квартали на града до центъра.

Освен това, общината е задължена и да използва специално изградените табла на спирките, за да съобщава за нивата на фини прахови частици във въздуха, както и за неговото цялостно замърсяване.

Иначе от Столична община напомниха, че от 2017 година насам, ежегодно се увеличава честотата на миене на улиците и булевардите. През тази година са осигурени средства с двойно увеличение на миенето на улици и булеварди през летните месеци.

Също така, в бюджета на Столична община има и перо за измиване и почистване на основните пътни артерии и вътрешно-квартали улици след зимния период.

Общината продължава борбата и с фините прахови частици и тяхното намаляване. За да бъде подпомогнат този процес, през зимните месеци се възлага измиване на големите пътни артерии през зимните месеци при подходящи положителни температури.

От общината изчисляват, че благодарение на заложеното увеличение на честотата на миене, се осигурява и предписаното от съда измиване на 10 хил. декара месечно.

Относно препоръката за оповестяване на стойностите на фините прахови частици, от Столична община посочват, че и в момента на техния сайт се публикуват данните в тази насока.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *