Вътрешният министър иска създаване на антитерористични центрове

Министърът на вътрешните работи на България Младен Маринов реагира на случая с 16-годишното дете от Пловдив, което бе задържано със съмнения за подготвен атентат. Според министър Маринов, наложително е у нас да бъдат създадени антитерористични центрове, които да се борят с подобни заплахи. Той добави, че е нужно получаваната информация да се обработва възможно най-бързо, а действията между различните институции да бъдат координирани.

Младен Маринов призна, че идеята вече е била обсъдена с главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и фигури от Министерския съвет. Той припомни, че и в момента у нас функционира т.нар. Национален контратерористичен център, който е част от структурата на ДАНС. Именно той е и точката за контакт с външните партньори.

Министър Маринов обаче отчита промяна на обстановката, която налага и прилагането на нови мерки и организацията на институциите, които обикновено са ангажирани в битката с тероризма. Попитан дали до този момент е имало други случаи, подобни на този в Пловдив, Маринов отвърна, че подобна информация не е добре да бъде разкривана публично.

“Аз не бих искал това дете да влиза в обществения фокус. По този начин ние го лишаваме от възможността то да се адаптира в която и да е друга среда. С това дете трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло”, заяви министър Маринов, цитиран от “Фокус”.

Според министъра, наложително е по всяко време да се провеждат информационни кампании сред учениците, които да предпазват децата от опасностите на тероризма и евентуално вербуване. Според него, подобно нещо следва да залегне в Закона за тероризма.

Иначе служители от детска педагогическа стая вече стартираха работа с 16-годишното момче, което бе задържано. Известно е, че то е имало контакт с вербовчик от организацията “Ислямска държава”. На този етап най-вероятно неговата самоличност няма да бъде разкрита, за да бъде улеснена интеграцията му обратно в училище.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *