Бойко Борисов иска да знае какво се случва в БНР

Вече няколко дни една от горещите теми в общественото пространство е какво се случва в Българското национално радио. Скандалът започна със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова, като за броени дни се разпростря мащабно и обхвана медийното и не само внимание.

За да получи отговор на този въпрос, премиерът Бойко Борисов ще назначи временна парламентарна комисия, която да направи проверка на многопластовата ситуация в БНР. Той заяви, че ще отправи молба към парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи учредяването на въпросната временна комисия. И това не е всичко: депутатите от ГЕРБ ще поискат от парламента да възложи на Сметната палата осъществяването на одит в БНР, за да стане ясно как са харчени финансовите средства през минали години.

Премиерът допълни, че иска управлението на радиото до момента да бъде проверено от Сметната палата като най-независим върховен орган. Запитан от “Дневник” дали ще възложи на прокуратурата да провери телефонните разговори на директорите на радиото, за да стане ясно дали има информация за оказван натиск, Борисов отговори, че в случая става въпрос за независим орган (прокуратурата – бел.ред.) и той няма право да ѝ възлага нищо.

Според него най-важно в момента е да се изчакат резултатите от проверката. На въпрос от журналисти какво мисли за обвиненията, че се опитва да се измъкне от скандалната ситуация, той отговори, че няма нищо общо с нея, поради което няма от какво да се измъква. И допълни, че за щастие нито е чувал, нито е разговарял с настоящия ръководител на БНР.

Журналисти попитаха премиера дали смята да се извини за това, че неотдавна нарече ръководството на радиото “главанаци”. Неговият отговор беше, че се случва да използва по-остри думи, но реакцията му е била провокирана от възмущението, породено от свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова. Борисов завърши с това, че когато Сметната палата направи всички необходими проверки, е убеден, че прокуратурата ще открие и виновните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *