Кметът иска ново обсъждане на плана за Борисовата градина

Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази желание Подробният устройствен план на Борисовата градина да бъде преработен. Тя призова и за стартиране на процедура за ново обществено обсъждане на проекта. Всичко това се случва в момент, когато вече има множество възражения срещу представения проект и най-вече застрояванията, които се предвиждат в него.

Общественото обсъждане на новия план приключи на 19 юни, като заключителната дискусия следва да се проведе на 26 юни. По време на общественото обсъждане бяха отправени редица възражения към някои от точките, залегнали в проекта за нов устройствен план на пространството.

От инициативата “Зелени закони” на Сдружението за изследователски практики призоваха гражданите да бъдат активни и да подават становища относно слабостите на проекта. Оттам поискаха Подробният устройствен план да бъде върнат за ново преработване, като призоваха и за повече дискусии. Споменават се несъответствия спрямо изискванията на Столична община, като се посочват ново застрояване и неглижиране на биоразнообразието в самия парк.

Сходни на това възражения публикуваха още кметът на район “Средец” Мария Ачкова, Камарата на геодезистите и общинските съветници Марта Георгиева и Войслав Тодоров.

Същевременно от Фейсбук групата “Да спасим Борисовата градина” зададоха въпроси на администрацията на район “Изгрев”, откъдето отговориха, че са получени повече от 400 жалби срещу новия проект.

В своето становище кметът Йорданка Фандъкова предлага да не се възстановява сградата на Климатичното училище по архивни данни, както предлагат в проекта. Следва теренът да бъде запазен като важна част от зелената система на парка, предлага кметът.

Предлага се още конната база и базата на “Спортна София” да се запазят на местата, на които се намират и в момента. Йорданка Фандъкова заяви, че не е е съгласна с предложението тези два обекта да бъдат преместени на нови места в Борисовата градина.

Кметът предлага и да бъде разгледана идеята за възстановяване на атракциона “Кривите огледала” съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъща “Капитолия”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *