Борисов успокои майките: Няма никаква стратегия за детето

Идеята за национална стратегия за детето съвсем разбуни духовете в обществото, а някои майки възроптаха срещу нея. По територията на страната дори се проведоха протести срещу стратегията.

Премиерът Бойко Борисов отново побърза да успокои разтревожените родители, заявявайки, че на този етап не се планира обсъждането на каквато и да е стратегия за детето. По време на заседание на правителството той заяви, че в момента такава дискусия не стои на дневен план. Той дори нареди на социалния министър Бисер Петков всеки ден да обяснява, че ще се проведе широко обсъждане, преди да се изготви подобен документ.

“Във Фейсбук включително и протести готвят “Не на стратегията 2019-2030 г.”, която я няма и която много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето”, каза още премиерът.

Борисов добави, че не знае защо лъжите по тази тема продължават да се разпространяват в обществото.

От своя страна, вицепремиерът Томислав Дончев заяви: “Правят се спекулации за деца, цитирам, отнети от социални работници, от семействата против волята на родителите. Имаме деца, които са жертва на сексуално насилие, на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството.”

Дончев добави, че има случаи, при които родителите не полагат никакви грижи за своите деца. Той напомни, че е практика в световен мащаб тогава децата да се отнемат от родителите.

“Наш основен приоритет е да се грижим за децата. С такива случаи се правят спекулации – влезли социалните работници и взели детето на хората, а истината изглежда по съвсем друг начин”, посочи още Дончев.

Премиерът Борисов добави, че хората твърде лесно са се поддали на спекуации, които нямат нищо общо с истината в случая. “При нормални семейства въобще това не стои. Спекулацията ще отидат и ще ти вземат детето и ще го дадат на някоя друга брачна двойка от трети род примерно или нещо подобно.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *