Премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в САЩ

Българският министър-председател Бойко Борисов вече се намира в САЩ, където той е на официално посещение. Там той ще се срещне лично с американския президент Доналд Тръмп, като двамата ще разговарят по няколко важни теми. Правителственият самолет кацна в една от американските военновъздушни бази, а той бе посрещнат от делегация.

Някои от силните фигури в Кабинета пристигнаха заедно с Борисов. Това са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министърът на финансите Владислав Горанов. В родната делегация присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов. Днес следва да се състои срещата на най-високо ниво между Борисов и Доналд Тръмп.

Като част от своята визита в САЩ, Бойко Борисов ще вземе участие в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния войн в Национален гробищен парк “Арлингтън”. Във Вашингтон българският премиер ще се срещне и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг, както и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. В сградата на американската търговско-промишлена палата Борисов ще разговаря и с представители на американския бизнес.

Премиерът на България за първи път е на посещение в САЩ от 2012 година насам. Тогава отново Бойко Борисов пътува отвъд Океана по покана на тогавашния президент Барак Обама.

Сред темите, които ще бъдат засегнати между Бойко Борисов и Доналд Тръмп, са сътрудничество в областта на сигурността, енергийната диверсификация, отпадането на визите за български граждани и други. Очаква се Борисов да повдигне въпроса да не се разполагат в бъдеще военни бази на НАТО в района на Черно море.

Преди няколко дни посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа разкри, че Щатите ще изпратят у нас екип, който да провери надеждността и сигурността на българската ядрена енергетика. “Това е точният момент да засилим двустранните отношения между двете страни”, коментира Мустафа пред bTV.

Бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю пък коментира, че Бойко Борисов и Доналд Тръмп си приличат по това, че и двамата обичат да “задушават истината”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *