Закриват изложбата, на която бяха открити множество фалшификати

Изложбата “Модернизъм и авангард. Българската перспектива” в Галерия “Структура” се закрива от днес. Това бе потвърдено от самата галерия чрез нейната “Фейсбук” страница. Изложбата за кратко време доби печална слава, след като стана ясно, че голяма част от картините в нея са фалшификати.

От Галерия “Структура” допълват, че собственикът на колекцията Николай Неделчев вече е подал нужните сигнали към главния прокурор Сотир Цацаров и Дирекция на Националната полиция. Вече са образувани съответните преписки, за да стартира извършването на разследване.

За да бъдат подпомогнати компетентните органи, всички експонати от изложбата ще бъдат предоставени за съответното изследване и проучване.

Изложбата “Модернизъм и авангард. Българската перспектива” в Галерия “Структура” бе открита на 30 май. В нейния анонс бе обявено, че изложбата ще представи пред публиката почти 100 неизвестни досега произведения на големи български автори. Тогава бе заявено, че по този начин ще бъдат покрити някои “бели петна” в българското изкуство.

Скоро след това обаче стана ясно, че някои от изложените картини в изложбата всъщност са фалшификати. На 177 юни това бе потвърдено от собственика на колекцията – рекламистът Николай Неделчев. Тогава той заяви, че е станал жертва на измама, като в никакъв случай не е имал намерение да подвежда публиката по подобен начин.

Пред “Дневник” Неделчев заяви, че фалшивите картини са му били продадени от търговец на антики. Към самия търговец Неделчев е бил насочен от реставратора доц. Стефан Белишки.

Малко по-късно стана ясно, че въпросният антиквар дори не е вписан в регистъра на лицата, имащи правото да търгуват с движими културни ценности.

В същото време гл. инспектор Ангел Папалезов от Главна дирекция Национална полиция призна, че в бизнеса с фалшификати в сферата на изкуството реално участват всякакви хора – художници, реставратори, гравьори, леяри, търговци и т.н. Според него между 20 и 30 на сто от пазара на картини в момента е съставен от фалшификати. “Трябва да се създадат възможности за информационен обмен между музейни работници, търговци, галеристи, изкуствоведи, колекционери”, смята гл. инспектор Папалезов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *