Кметът на София призна за проблем с презастрояването

Кметът на София Йорданка Фандъкова призна в ефира на Нова телевизия, че в столицата действително има сериозен проблем, свързан с презастрояването. Изказването на Фандъкова идва в момент, в който в София стартираха протести на граждани, свързани именно с този казус.

Йорданка Фандъкова гостува в сутрешния блок на Нова телевизия “Здравей, България”. Тя припомни, че проблемът с презастрояването на столицата “съществува от десетилетия” и е “много сериозен”. Фандъкова поясни, че част от проблема е фактът, че е “било допуснато връщане на земи в междублокови пространства, в дворове на училища и детски градини и в парковете.”

Тя добави, че дори в Южен парк съществуват голяма част частни терени. Кметът посочи, че тя самата се чувства потърпевша в ситуацията, защото “и нейният квартал бил силно презастроен”.

Фандъкова заяви, че счита себе си за участник в процеса по решаване на този проблем. Тя посочи, че в ролята си на кмет е поискала от Народното събрание спиране и посочване на краен срок за връщане на земеделски земи. Тя изрази съжаление, че все още няма такова решение, но същевременно призова политиците да подкрепят предложението й.

Разбира се, бе засегната и темата с ремонтите в София, които вълнуват голяма част от гражданите. Фандъкова призна, че най-големите проблеми са свързани с изпълнението на най-големите проекти. Тя заяви, че има между 300 и 400 обекта, за които може да се каже, че са с повишена трудност. “По отношение на ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, както и на други проекти, най-големите проблеми са в проектите. Затова се налага в хода на изпълнението на проектите, те да се променят. Това е част от изпълнението”, заяви кметът.

Тя обеща, че няма да допусне презастрояване на Борисовата градина. В момента се обсъжда новия устройствен план на парка, който трябва да бъде гласуван от Общинския съвет.

За финал Йорданка Фандъкова заяви, че все още не е решила, дали ще се кандидатира за нов мандат като кмет на София.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *