Възстановяват басейна “Мария Луиза” в Борисовата градина

По-възрастните столичани знаят отлично, че дълго време “Мария Луиза” в Борисовата градина бе сред най-посещаваните и предпочитани басейни на територията на София. За съжаление, по една или друга причина, вече 15 години съоръжението е затворено и недостъпно за посещаване.

Изглежда обаче, че това ще се промени в скоро време. При главния архитект на София Здравко Здравко вече е внесен проект за възстановяване на басейна. Новината потвърди лично кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от в-к “Монитор”.

Йорданка Фандъкова информира, че собствениците на басейна вече са представили идеята си за подновяване функционалността на “Мария Луиза”. Предстои нейното обсъждане.

Кметът на София обясни, че макар и в по-голям процент съоръжението да е собственост на частно дружество, общината не позволява там да бъдат извършени други дейности, освен възстановяване на басейна. След като собствениците на “Мария Луиза” са внесли новия си проект при главния архитект, предстои обсъждане. “Ще бъдат нужни инвестиции, които трябва да бъдат направени от собствениците”, категорична е Фандъкова.

Собствеността на басейна “Мария Луиза” се поделя между Столична община и частни собственици. Дружеството “Софийски имоти” притежава 41,9% от съоръжението.

От години насам басейнът пустее, но възстановяването му вече е заложено в дебатите по новия устройствен план на Борисовата градина. От две години насам архитектурно студио работи по прединвестиционните проучвания за басейна. Архитектите са категорични, че материалната база на “Мария Луиза” е лошо структурирана, а към нея са били добавени и нови елементи, без наличието на ясен проект. Именно поради това, по-добре е базата да се изгради наново.

Цитиран е управителят на “ДЕСЕТ архитекти” Ивайло Петков, който казва, че “единствено оригиналната функция на оригиналното място си струва да бъде запазена”.

Припомняме, че всяка една дейност в Борисовата градина трябва да бъде съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство. Причина за това е фактът, че Борисовата градина е със статут на паметник на градинското и парковото пространство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *