442 000 са българите, болни от диабет

442 000 е броят на българите, които са болни от диабет. Тези данни бяха обявени по време на кръглата маса “Заедно можем да победим диабета”, проведена в Народното събрание.

По време на форума бяха представени актуални цифри, свързани с коварното заболяване както у нас, така и в Европа. Бяха обсъдени и политики, които биха могли да подобрят контрола над болестта и да помогнат в битката с нея. Присъстваха и представители на Международната диабетна федерация и Европейския диабетен форум, които също представиха мнение по темата.

Общо болните от диабет са около 463 милиона души, а прогнозите на лекарите са мрачни, тъй като се очаква през следващите 20 години техният брой да се удвои. В България подобно заболяване имат 8.3% от хората във възраст между 20 и 79 години.

Притеснителен е и друг факт – всеки втори човек в света, който е болен от диабет, дори не е диагностициран и не води битка с болестта. Всеки един от 13 пък е в състояние на предиабет. Сред мерките, които бяха препоръчани на кръглата маса, са подобряване на скрийнинга за предиабет, програми за превенция на заболяването и т.н. Лекарите са на мнение, че половината от случаите на захарен диабет тип 2 биха могли да бъдат предотвратени.

Колкото до обществените средства в битката с диабета, които се заделят в България, то те са на стойност от около 550 милиона лева годишно. Около 40% са пациентите, които упражняват добър контрол над болестта. Така се намалява рискът от усложнения, а се спестяват и допълнителни разходи за лечение.

Проф. Здравко Каменов, който е началник на Клиниката по еднокринология в УМБАЛ “Александровка”, определи диабета като “колосална тежест за хората, живеещи с него, особено в тази част на Европа”.

Кръглата маса бе посветена на наближаващия 14 ноември, който е обявен за Световен ден на борбата с диабета. Форумът се организира под патронажа на Комисията по здравеопазването в Народното събрание и по инициатива на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *