74 000 билета продадени от въвеждането на нощния транспорт

Близо 74 000 билета са продадени, откакто в София бе въведена експериментално услугата за нощен транспорт, заявиха от Центъра за градска мобилност пред агенция “Фокус”.

Припомняме че, че на този етап услугата е в действие в тестови период до края на годината. Тя разполага с четири линии за обслужване на пътници и е с пресечна точка площад “Княз Александър I”, където гражданите могат да направят трансфер между тях.

Ръководителят на дирекция “Маркетинг и стопанска дейност” в ЦГМ Пламен Църноречки потвърди, че най-често използваната линия от нощния транспорт е била Линия 2, превозваща пътници от Студентски град до кв. “Обеля”. Както може да се очаква, най-много пътници са били превозвани в дните между петък и неделя, когато средно на нощ са пътували около 700 пътници.

На този етап нощният транспорт на София има четири действащи линии, функциониращи в часовете след полунощ. Първата е от  “Люлин” до “Младост 4”, другата е от “Студентски град” до кв. “Обеля”, третата от кв. “Левски” до “Овча купел” и четвъртата от кв. “Дружба” до кв. “Гоце Делчев”.

Интервалът на движение е фиксиран на 40 минути, докато времето за прекачване между линиите на общата спирка на пл. “Княз Александър Първи” е 5 минути. Стойността на билета за нощно пътуване е 2 лева, като хартийките се продават на място в автобуса от кондуктори. Закупеният билет важи и за следващия автобус, с който е осъществено прекачване.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че Общината инвестира много средства в системи за видеонаблюдение, които да осигуряват сигурността на софиянци. Те се изграждат на локации като публични пространства, училища и детски градини. Фандъкова подчерта, че за целта се използват най-модерни технологии във видеонаблюдението. Тя напомни, че докато страната ни се е подготвяла за Европредседателството, в колаборация с МВР е била изградена автоматизирана система за сигурност.

“Системите за сигурност обаче изискват постоянна поддръжка и развитие, за да можем да отговорим на все по-сериозните предизвикателства от гледна точка на сигурността”, подчерта столичният кмет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *