Увеличава се броят на децата, страдащи от диабет тип 2

Притеснителни данни изнесе в интервю пред News.bg ендокринологът от ВМА д-р Цветелина Тотомирова. Тя сподели, че затлъстяването сред децата става все по-сериозен проблем, водещ до неприятни последствия в здравословен аспект. Д-р Тотомирова добави, че се увеличават случаите на деца, заболели от захарен диабет тип 2.

Д-р Тотомирова смята, че причините за затлъстяването сред децата могат да се определят като различни. Сред основните са приемането на твърде много храна и малкият разход на енергия в същото време. Тя изтъкна и проблем, който всички започваме да осъзнаваме в последно време, а именно – че децата прекарват твърде много време пред различните типове екрани и електронни устройства.

Тя порица и повечето родители, които не дават личен пример на своите деца, също отказвайки да спортуват.

“Децата трябва да обичат спорта, а не да го практикуват по задължение”, смята тя. Д-р Тотомирова напомня, че сред последствията, които можем да понесем при затлъстяване, са засягане на всеки един орган и система в тялото, метаболизма и най-вече опорно-двигателната система.

Експертът от ВМА посочва, че се забелязва увеличаване на случаите на деца, страдащи от захарен диабет тип 2. Преди това е било рядко срещано явление сред подрастващите, но днес той се забелязва все по-често.

Д-р Тотомирова изтъкна една от логичните причини за това, а именно – нездравословният начин, по който се хранят повечето деца. Днес те имат богат достъп до висококалорични храни, които са предпочитани от тях спрямо здравословните такива. Тя посочи, че вредните навици, установени в детска възраст, остават задълго. “Разбира се, трябва да има баланс между сладкото и полезното”, отсече все пак тя.

Д-р Тотомирова допълни, че трябва да се внимава да не се изпада и в другата крайност, която може да доведе до заболявания като анорексия. Опасният отказ от прием на храна е често срещан при тийнейджърите, особено при момичетата, като това представлява не по-малка опасност за тяхното здраве.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *