България се готви да приеме нов автомобилен завод

Съвсем скоро България може да приеме нов автомобилен завод на своята територия. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който изнесе кратка реч по време на представянето на първото 3D автомобилно табло, чиято разработка е протекла у нас от компанията “Вистеон Електроникс”.

Според думите на Борисов, вече има няколко компании, които обмислят дали да не разширят бизнеса си до България. Изявлението на премиера идва скоро, след като стана ясно, че сме загубили битката с Турция за нов завод на “Фолксваген”. Там също се стигна до проблеми, тъй като Турция стартира военна операция в Сирия, което провокира “Фолксваген” да прекъснат работата си по изграждане на завода.

Официалните данни показват, че в момента в България работят 259 компании, свързани с автомобилната индустрия. Общият им оборот е около 6.5 милиарда лева, а около 65 хиляди души вадят хляба си в този сектор. Очаква се след четири години броят на компаниите да се увеличи до 350, а наетите работници да бъдат над 100 хиляди. Оборотът пък следва да бъде увеличен до 10 милиарда лева.

Пред гостите на събитието Бойко Борисов изтъкна, че преди време у нас са се правели семпли неща като седалки и арматурни табла, докато днес у нас се работи по далеч по-сложни компоненти като електрониката, софтуера и хардуера. Дали на шега или не, Борисов посочи, че когато американският президент Доналд Тръмп дойде на гости у нас, той ще го заведе в българския завод на “Вистеон”, за да види той работата на българските инженери.

На събитието присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя пое ангажимент да намери подходящо място в близост до София, където да могат да се проведат тестове на автономен автомобил на “Вистеон”.

Кметът на София посочи, че една от целите на столицата е привличане на инвеститори в сектора на високите технологии. Тя смята, че за това е нужна максимално добра инфраструктура и по-добро административно обслужване. Тя обеща, че скоро София ще има заместник-кмет на дигитализацията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *