Министърът на образованието очаква по-добри резултати

Министър на образованието и науката Красимир Вълчев сподели надежда пред журналистите, че в следващите 6-7 години ще видим по-добри знания от страна на българските деца. Той бе гост в “Нова телевизия” и напомни, че в училищата има приети нови учебни планове, но резултатите от тях ще могат да бъдат видени след време.

Министър Вълчев напомни, че интеграцията на новите учебни планове е започнала през 2016 година, като всичко се е случвало поетапно. Той коментира изнесените от PISA резултати, според които българчетата са масово неграмотни и трудночетящи. Според министър Вълчев, това са резултати от предишните учебни програми. Той обеща допълнения в програмите, чрез които ще бъде намалена дълбочината на учебния материал. За олекотяване на програмата отдавна настояват родителски организации.

Попитан дали смята, че учебниците са твърде неразбираеми за децата, Красимир Вълчев заяви, че учебникът дори не е задължителен в ролята си на помощно средство. Той очаква учебниците да бъдат използвани по-рядко в бъдеще. Според него, една от основните задачи на учителя е да накара ученика сам да търси знания.

Запитан дали намира учителите за достатъчно мотивирани да си вършат работата, министър Вълчев отговори, че мотивацията следва да се увеличи след повишаването на учителските заплати. Той добави, че т.нар. диференциално заплащане, съобразено с резултатите на ученика, не би било справедливо спрямо учителите и няма да бъде въвеждано.

Споре него, слабите резултати от PISA се дължат и на факта, че са взети под внимание резултати на 9-класниците, сред които има много ромчета. Той все пак добави, че е обнадежден от факта, че отпадането от училище вече се случва на по-късна възраст. “Най-вероятно това се дължи на изискването за шофьорска книжка, според което трябва да си завършил поне десети клас”, посочи той.

През миналия месец Красимир Вълчев призна, че нараства броят на децата, идващи от семейства с ниско образование. Нещо, което неминуемо рефлектира и върху самите деца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *