Едва 11,7% от българите имат доходи над 805 лв.

Не особено оптимистични са последните официални данни, изнесени от Националния статистически институт (НСИ). Според тях едва 11,7% от българските граждани могат да се похвалят с доходи от поне 805 лв. на месец. Иначе казано, не повече от 820 хиляди българи биха могли да си закупят нов и голям хладилник, ако имат нужда от това. При това, без да говорим за луксозен модел такъв.

Средният годишен доход на човек в България наброява 6013 лева, което прави не повече от 501 лева месечно. Това поне показват данните на НСИ. Сумата може би ви изглежда твърде малка, имайки предвид, че официално средната заплата в страната достига сумата от 1349 лева. Тук обаче ще ви припомним, че в едно домакинство парите се разделят между всичките му членове. Тоест, дори един от двамата родители да получава висока заплата, ако в семейството има пенсионер, дете или безработен, то средният доход намалява значително.

И още тревожни факти. Около 400 000 от българите преживяват с под 205 лева месечно. Най-много от българите – около 30,3%, нямат месечни доходи по-високи от 430 лева. Всеки втори българин живее с по-малко от 430 лева на месец, като освен заплатите, към тези доходи се причисляват получаваните от съответното домакинство пенсии и социални плащания.

Междувременно доходите на 11-те процента най-заможни у нас дори не могат да бъдат съпоставени с тези на най-заможните в Европейския съюз. Средният годишен доход на тези около 820 хиляди българи е малко над 13 600 лева, което прави малко над 1130 лева месечно – сравнително ниска сума за стандартите на ЕС.

Кои хора взимат най-много заеми у нас? Това всъщност са хората с високи доходи, отчитат от НСИ. Те често инвестират в жилища или автомобили, но също и за стартиране на ново бизнес начинание, например. Хората с ниски доходи обаче също често взимат кредит, като причината най-често е закърпване на семейния бюджет поради наложителни предстоящи плащания. Най-много пари в банките също пазят хората с високи доходи, които успяват да спестят средно по 2450 лева на година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *