Затягат контрола за получаване на българско гражданство

Министерството на правосъдието съобщи за готвени промени по отношение Закона за българското гражданство. Промените предвиждат да се затегне контрола по отношеие получаването на гражданство.

Една от промените е, че отпада ситуацията за получаване на българско гражданство на основание осъществени инвестиции. Също така, предвижда се съкратяване на сроковете и основно прецизиране на критериите. Сред най-важните детайли е, че се предвижда въвеждане на изискване кандидатите за българско гражданство на основание произход да владеят български език, както и работа и доход на територията на страната.

Катализатор на промените е предупреждение от страна на Европейската комисия.  То гласи, че държавите, предоставящи гражданство на основание направени инвестиции, рискуват да пуснат на територията на Европейския съюз организирани престъпни групи. Също така, ЕК предупреди за увеличаващ се риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци на територията на съюза.

Очаква се новите промени да бъдат обсъдени на 30 януари. След това те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Важно е да отбележим, че се очаква промените да облекчат гражданите откъм административна тежест. Цели се премахването на изискването за предоставяне на официални документи на хартиен носител, както и цялостно опростяване на процедурите.

От Министерство на правосъдието посочват, че решението за отпадане на предоставянето на гражданство на основа инвестиции е взето след осъществен анализ. Той е посочил, че не е достигната предварително поставената цел за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие и не е постигнато разкриване на нови работни места и икономически растеж. Смята се, корекциите в закона ще постигнат подобряване на контрола и елиминиране на възможността за злоупотреби в процедурите.

Припомняме, че през месец декември бе създадена временна комисия в парламента, която трябваше да проучи фактите около предполагаема подкупна схема за придобиване на българско гражданство от чужденци. Информация за подобна схема се появи в някои водещи медии. Нейн председател е Йордан Цонев, а работата на комисията ще продължи общо три месеца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *