Ще бъдат ли оборудвани всички автобуси с колани?

Преди броени дни България беше разтърсена от жесток пътен инцидент. 16 души загинаха вследствие на катастрофа с пътнически автобус в Искърското дефиле, мнозина бяха ранени, а част от пострадалите все още се борят за живота си. И както често се случва, “след дъжд качулка” започнаха дискусиите относно всичко, което не е било наред: пътна настилка, липса на предпазни колани и др.

В сутрешния блок на “Нова телевизия” днес директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Бойко Рановски заяви, че през септември ще бъде внесена промяна в закона, която регламентира задължението седалките на всички автобуси да имат налични колани.

Той допълни, че половината от автобусите в страната ни са произведени преди 2006 година, а именно оттогава производителите задължително ги оборудват с колани. След като промените в закона бъдат приети, собствениците на превозните средства ще бъдат задължени да им поставят колани. А някои от тях ще бъдат принудени да заменят и седалките, ако сегашните не позволяват наличието на колани.

Рановски допълни, че въпросът за коланите се повдига след всеки тежък инцидент и са необходими промени в законодателството.

Превозвачите обаче не са съгласни и заявиха, че който иска да се монтират колани, трябва да си ги плати, защото те не могат да поемат подобен разход.

В България са регистрирани повече от 23 000 автобуса, като 15 000 от тях са записани с първа регистрация до 2006 година. Не всички от тях обаче имат лиценз за осъществяване на превоз.

От гостуването стана ясно още, че агенция “Пътна инфраструктура” многократно е уведомявана от институциите в Своге, че “почерненият” участък е опасен. Именно заради зачестилите инциденти е поставен и знак за ограничение на скоростта от 40 км.

Бойко Рановски разказа още, че ежегодно в страната ни се определят участъци, на които се наблюдава концентрация от ПТП и това е работа на Пътна полиция. АПИ биват уведомявани и анализират и предприемат необходимите мерки за всеки участък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *