Ще търсим еврофинансиране за нови 10 километра от метрото

България ще потърси европейски средства, с които да изгради допълнителни 10 километра от метрото в София. Пред репортери в Брюксел заместник-директорът на “Инвестиционна дейност” в “Метрополитен”  д-р Ангел Джоргов. Той бе сред участниците в семинар за новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз за периода 2021 – 2027 година.

По направения вече проект, предвижда се столицата ни да се сдобие с 9 нови метростанции. Три от тях следва да бъдат изградени по булевард “Владимир Вазов”. Останалите 6 станции от проекта следва да представляват отклонения на третия лъч при кв. “Гео Милев” до зала “Арена Армеец”, както и по бул. “Цариградско шосе”. Станция е предвидена и до търговски център The Mall. В случай че проектът бъде одобрен и приет, работата по изграждането на тези спирки би трябвало да стартира през 2021 година и да продължи около 4 години.

Също така, има готов проект и за още две станции в кв. “Люлин” – до “Околовръстно шосе”. Тук обаче евентуалното финансиране далеч не изглежда толкова сигурно, защото ако проектът получи зелена светлина, той ще върви рамо до рамо с разширяването на бул. “Царица Йоана”.

Предварителните планове предвиждат нова метростанция и в кв. “Младост”. Става дума за продължение на линията до Бизнес парк, която евентуално да стига до Симеоновския лифт.

Според прогнозите на “Метрополитен”, с изграждането на трите лъча до 2027 година дължината на метрото в София ще достигне 67 километра. Само за сравнение, през 2016 година дължината на линиите бе общо 40 километра. По този начин ще бъдат намалени и вредните емисии във въздуха с около 90 хиляди тона.

Д-р Ангел Джоргов добави, че изграждането на третия лъч на метрото върви в срок. Станциите между бул. “Владимир Вазов” до “Красно село” ще бъдат завършени до есента на тази година, обеща той. Джоргов посочи, че целият проект е готов на 80 процента. Проектът е подкрепен с европейски пари в размер на 273.52 милиона евро от общо 398.19 милиона евро, уточни той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *