Да подготвим вилата за есента

Да подготвим вилата за есента

Източник на снимката: Pixabay

Ако разполагате с красива градина, то със сигурност сте запознати с поддръжката й, за да изглежда винаги в добър вид. Освен торене и поливане, важна част при грижата за една градина, заема и косенето. 

Регулярното косене на тревната площ е от съществено значение за нейния растеж и гъстота. Под регулярно се има предвид редовно, но по-малко, от колкото да се прави на дълъг интервал от време. При всички случаи, косенето е задължителен процес, който трябва да извършвате сами или да доверите грижите затова, на работници.

 Независимо от предпочитания избор и в двата случая е необходима косачка за трева .

Като в зависимост от това дали ще бъде използвана за професионална употреба или за любителска, косачките са различни. Видовете косачки се различават основно по функции, тъй като всяка тревна площ има своите особености. За да бъде ефективна и удобна за работа, избора на подходяща косачка е много важен. 

Каква косачка трябва да изберем ? 

Да подготвим вилата за есента

Източник на снимката: Pixabay

За да се спрете на правилен модел и вид косачка, трябва да се запознаете с някои съществени критерии: 

  • Големина на обработваемата площ
  • Състояние и особености на моравата
  • Вид на тревната площ
  • Опит в косенето
  • Ценови диапазапон

Всяка от изброените точки ще ви послужи, като ориентир при избора на правилната косачка за трева. Големината на градината, която ще се коси е важно условие, защото по това се определя и подходящия модел косачка. 

При наличие на голяма и широка морава, косенето ще бъде твърде изморително при употреба на обикновена косачка. Същото важи и за по-малки площи, за които е абсолютно излишно да инвестирате в скъпа и трудно поддържаща се машина.  

Вземете под внимание, всяка неравност или наличието на стръмни участъци в градината. За да бъде прецизно окосена тревната площ, върху релефни и труднодостъпни места е важно да се ориентирате към по-маневрена косачка. 

По отношение на вида на тревата, можем да разграничим различни видове райграс или тревни смески. Това, което е важно всъщност е нейната плътност, тъй като този фактор определя вида на режещите остриета. 

В случай, че сте решили сами да косите своята градина, е добре да се ориентирате към по-стандартен модел. На първо време, олекотените косачки са добър избор, за да привикнете към процеса и маневрирането на машината. 

За онези от вас, при които косенето се е превърнало в истинско хоби, можете да заложите на косачка предлагаща повече комфорт и функции. 

Средствата, които ще вложите в косачка за трева, зависят от гореизброените критерии. При поддръжка на голяма тревна площ или за професионална дейност, инвестирайте в производителна и мощна косачка. Но имайте превдид, че допълнителни функции оскъпяват машината.

Друга препоръка, която е добре да имате предвид е свързана с последващата поддръжка на косачката. Разходите не приключват при закупуването на машината. Някои модели, като например бензиновите, изискват не малко количество гориво. 

Какви видове косачки за трева се предлагат ? 

Според начина на задвижване се предлагат: 

  • Механични

Този вид косачки са най-подходящи за косене на малки дворове. За работа върху ограничени площи, осигуряват необходимото удобство. Освен това, се поддържат изключително лесно. 

  • Бензинови

Най-често се използват за средно големи тревни площи. Като най-основното им предимство е, че могат да се ползват навсякъде. Необходими са само бензин и масло.

  • Електрически

Добър вариант са за обработването на по-малки градини. Тяхното преимущество е непрекъснатия процес на работа, тъй като се захранват чрез ток. В допълнение на това, са максимално безвредни по отношение на замърсяването. 

Според нуждите и особеностите на терена, косачките биват: 

Професионални

Моделите спадащи към тази категория са използвани най-често от професионалистите. Тези косачки са изключително издръжливи, производителни и мощни.

Палцови

Този вид косачки е предназначен за земеделска дейност, където тревната площ се характеризира с повече гъстота. Някои модели, разполагат с механизъм за прикачване към машини, за по-голямо удобство. 

Косачки тип Райдъри

Подобни на тракторните косачки, с разликата, че апарата за косене е позициониран отпред на машината. Докато при другите е разположен отдолу. 

Тракторни 

Както става ясно от името, косачката е комбинация между малък и маневрен трактор, снабден с косилен апарат. Подходящ е за по-широки тревни площи. Тракторните косачки се разделят на професионални и любителски. 

Косачки роботи

Иновативен и практичен модел, който не изисква никакви усилия, но гарантира перфектно окосена трева. Единственото, което е необходимо е регулярното й зареждане.

Косачки чрез дистанционно управление

За обработка на морава, при която има недостъпни участъци или неравности, този вид косачки гарантират качествено изпълнение. Позволява управление чрез джойстика на голямо разстояние. Задвижването на тези модели може да е верижно или на колела. 

Косачка с нулев ъгъл на завиване

Или позната още като “Zero Turn” е изключително подходяща за голяма площ, която ще бъде обработена за максимално кратко време. 

Прикачни косачки

Те са предназначени конкретно за земеделско оборудване и се справят отлично с косенето на по-твърда и висока трева. Гъвкави са спрямо прикачването, тъй като позволяват поставяне под различен ъгъл.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *