Кирил Домусчиев купува Нова телевизия с кредити от 4 банки

Бизнесменът и собственик на футболния клуб “Лудогорец” Кирил Домусчиев ще закупи Нова телевизия с финансиране от четири банки, съобщава “Капитал”.

Както е известно, двамата братя Кирил и Георги Домусчиев обявиха миналата седмица, че закупуват Нова телевизия чрез своето дружество “Адванс медиа груп”. По-голямата част от сделката, която е на стойност 185 милиона евро, ще бъде финансирана с кредити от четири банки. Или по-конкретно, говорим за сумата от 100 милиона евро, съобщава “Капитал”.

Останалите 85 милиона евро по сделката ще бъдат осигурени от “Адванс медия груп” чрез заем от прекия му акционер “Адванс медиа партнърс”. Не е ясно дали обаче в случая говорим за собствени средства на братя Домусчиеви и тяхното дружество, или говорим за още един заем.

Три от банките, отпуснали кредит на братя Домусчиеви за осъществената сделка, са български, показват документите, подадени към Търговския регистър. Това са Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ. Четвъртата банка, която ще помогне за осъществяване на сделката, е белгийското поделение на френската банкова група БНП Парибас.

Ако сделката за закупуване на Нова телевизия от Кирил и Георги Домусчиеви бъде одобрена, то всичко би трябвало да приключи през второто тримесечие на 2019 година.

Любопитното е, че същата сума от 185 милиона евро за Нова телевизия предлагаше и чешкият милиардер Петр Келнер. Той обаче не получи разрешение от българския антимонополен орган за финансиране на сделката.

Не е тайна, че “Нова Броудкастинг Груп” е собственик на най-голямата медийна група у нас. В портфолиото на компанията влизат 7 телевизии, както и множество уебсайтове с различна насоченост. Компанията е несъмнено най-големият играч в пазара на онлайн рекламата у нас, достигайки до75% от хората, ползващи интернет в България.  Приходите от продажби на „Нова Броудкастинг Груп“ АД за 2018 г. се оценяват на 112.5 млн. евро, а оперативната печалба (EBIT) е достигнала 21.8 млн. евро. В компанията работят 650 души.

Освен собственик на футболния шампион “Лудогорец”, Кирил Домусчиев е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *