УЕФА наказа националния ни отбор с един мач без публика

Един мач без публика и финансова глоба в размер на 85 хиляди евро – това е санкцията, която БФС и българският национален отбор понесоха от УЕФА заради инцидентите по време на квалификацията с Англия (0:6) на ст. “Васил Левски” по-рано този месец. Както е известно, тогава двубоят на два пъти бе прекъснат заради расистки прояви от страна на българските фенове.

В английската преса се появиха призиви България да бъде извадена от международния футбол за определен период от време, но в крайна сметка може да се каже, че наказанието на УЕФА е по-малко от очакваното. На България е наложена и условна санкция от още един двубой без публика, която ще бъде активирана при ново подобно провинение в следващите две години.

Така България ще посрещне Чехия без публика в София на 17 ноември. Двубоят е практически без значение за “трикольорите”, които загубиха шансове за нещо повече в тази група.

От Българския футболен съюз посочиха, че администрацията на БФС и нейните правни партньори са положили сериозни усилия, за да бъде избегната евентуална по-тежка санкция от страна на УЕФА.

Припомняме, че вследствие на случилото се по време на срещата с Англия, президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка след дългогодишно управление на родния футбол. Неговото напускане бе поискано лично от премиера Бойко Борисов, въпреки факта, че по законите на ФИФА и УЕФА, държавата няма право да се меси в работата на футболните съюзи.

Иначе българският национален отбор има нов треньор. Това е бившият наставник на Лудогорец и Левски Георги Дерменджиев, който е единственият роден специалист, постигал победа в среща от Шампионската лига. Дерменджиев ще дебютира в официален мач срещу Чехия на 17 ноември, за съжаление – пред празни трибуни. Три дни преди това той ще води българския тим в приятелска среща с Парагвай. В треньорския щаб на Георги Дерменджиев влизат Неделчо Матушев, Елин Топузаков и треньорът на вратарите Любомир Шейтанов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *