ВМРО подкрепи Йорданка Фандъкова на балотажа в София

ВМРО официално обявиха, че ще подкрепят действащия кмет Йорданка Фандъкова от ГЕРБ на предстоящия балотаж срещу Мая Манолова в неделя. Фандъкова спечели първия тур на кметските избори, но битката не е приключила, тъй като в неделя тя за първи път досега ще се бори на балотаж.

Подкрепата на ВМРО за Йорданка Фандъкова не е изненадваща, имайки предвид, че в момента патриотичната партия е сред партньорите на ГЕРБ в правителството. “Войводите” имаха свой кандидат за кмет – Ангел Джамбазки, който обаче остана на пето място в надпреварата.

Днес бе проведена среща между екипа на Йорданка Фандъкова и представители на областния съвет на ВМРО. Двете страни са постигнали съгласие за съвместна работа в новия състав на Столичния общински съвет. Сред приоритетите са по-голяма сигурност, благоустройство на кварталите и развитие на северните райони. В СОС коалицията ГЕРБ-СДС и ВМРО ще имат общо 31 съветници, което им гарантира мнозинство и безпрепятствено взимане на решения.

Съобщава се, че ако Йорданка Фандъкова бъде избрана за кмет, тогава ще бъде подписано и споразумение за изпълнение на заложените приоритети. Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера коментира, че е напълно логично неговата партия да подкрепи настоящия кмет. Той е на мнение, че с другия кандидат Мая Манолова трудно ще се постигне съгласие, защото “тя има навика да обещава всичко и на всички”.

Третата сила в общинския съвет “Демократична България” и четвъртият на изборите Борис Бонев не са обявили подкрепа за никого от кандидатите на балотажа, а и по всяка вероятност няма да го направят. Междувременно независимият кандидат Десислава Иванчева вече обяви, че подкрепя Мая Манолова на предстоящия балотаж в неделя.

Същевременно социологическата агенция “Алфа Рисърч” обяви, че на този етап се прогнозира предимство от около 10% в полза на действащия кмет Йорданка Фандъкова. Споменава се обаче, че има голяма част от софиянци, които все още не са решили кого да подкрепят в неделя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *