Йорданка Фандъкова отново ще е кмет. Ето какво обеща тя

Йорданка Фандъкова отново спечели кметските избори в София. Тя ще продължи да управлява столицата, побеждавайки Мая Манолова на балотажа в неделя. За първи път до този момент Фандъкова трябваше да се бори на балотаж, но в крайна сметка тя излезе големият победител в изборния ден.

Какво обаче обеща Йорданка Фандъкова в своята предизборна програма за евентуалния си нов мандат?

Зам.-председателят на ГЕРБ обеща, че ще се бори с презастрояването, като за целта ще бъде назначено ново лице на длъжността зам.кмет с ресор “строителство”. Тя е на мнение, че трябва да бъдат защитени междублоковите пространства и да се увеличат отстоянията при строеж.

Феноменът “ремонт на ремонта” бе сред големите негативи в предишния мандат на новия стар кмет. Фандъкова заяви, че тази порочна практика може да спре, когато се увеличи отговорността на проектантите, строителните фирми и надзорниците. Тя предлага да се установи максимална прозрачност при обществените поръчки, като за целта те да се провеждат по електронен път.

Друг огромен проблем на София е липсата на места в детските градини и яслите. Тя заяви, че продължава строежа на нови ясли и градини, както и нови училища в новите квартали на столицата.

А какво може да се направи с мръсния въздух в София? Според Йорданка Фандъкова, към ваучерите за въглища и дърва за социално слабите, могат да се добавят и ваучери за пелети и газ. Тя обеща да се увеличи честотата на миене на улиците, а 2000 филтъра предстои да се поставят на комините на къщите, където хората се отопляват с въглища и дърва.

Продължава и реализирането на програмата за замяна на старите печки с нови инсталации за отопление с пелети и газ. Целта е около 20 000 домакинства да бъдат подпомогнати, а с това и да се подобри качеството на въздуха над града. Продължава и инициативата за т.нар. “зелен билет” в дните с много мръсен въздух.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *