Папа Франциск ще се срещне с президента, премиера и патриарха

Папа Франциск ще посети България, като той ще проведе среща с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и патриарх Неофит. Неговото посещение ще бъде своеобразен “празник на вярата, надеждата и любовта”. Това заяви пред журналистите апостолическият екзарх монсеньор Христо Пройков. Той добави, че папата пристига у нас, за да “сподели своята обич към българския народ”. Една от целите му тук ще бъде да отправи послание за мир и благоденствие, благослявайки българския народ.

Екзарх монсеньор Пройков напомни, че посещението на папа Франциск ще бъде “още един повод България да се окаже в центъра на световните медии.” Официалното мото на визитата на папа Франциск ще бъде “мир на Земята”.

Годишно папа Франциск не пътува често. Той прави по средно 4 пътувания на година, а през 2019 година едно от тях ще бъде с дестинация България.

Директорът на БТА Максим Минчев добави мнение, че “тази визита ще има траен отпечатък върху България”. Той напомни, че Франциск пристига у нас не само като глава на римокатолическата църква, но и като държавен глава на Ватикана. В сайта на Ватикана вече е публикувана официалната програма на папа Франциск у нас.

Първият ден от посещението на Франциск у нас ще бъде на 5 май. Тогава той ще проведе среща с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, както и други представители на властта. Официалната церемония по посрещането ще се състои в президенството. Една от най-важните срещи на Франциск ще бъде с патриарх Неофит и членове на Светия Синод.

Неделната програма на Франциск у нас ще завърши с литургия на площад “Княз Александър Батенберг”.

Очаква се папа Франциск да посети и някой от бежанските центрове в страната. Той винаги е обръщал специално внимание на хората, избягали от ужаса на войната. Франциск ще посети и град Раковски, който е известен като център на католическата вяра у нас.

След посещението си у нас, папа Франциск ще се отправи към Северна Македония.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *