Отказаха регистрация за изборите на Десислава Иванчева

Бившият кмет на район “Младост” Десислава Иванчева не бе допусната за участие на кметските избори в София. Те ще се проведат в края на следващия месец, а Иванчева бе амбицирана да се бори за мястото на настоящия градоначалник Йорданка Фандъкова. Тя бе издигната от Християндемократическата партия, но в крайна сметка няма да може да участва в надпреварата.

Общинската избирателна комисия на София отказа регистрация на Иванчева, тъй като предложението за нейното издигане е внесено след крайния срок за целта. Това се е случило вчера – на 24 септември, но след 17 часа, когато е финалният срок. Това се казва в мотивите на комисията.

Ето какво казва Общинската избирателна комисия в своето официално решение по казуса:

“Предложението за издигане на Десислава Иванчева е представено извън законоустановения срок. Комисията счита, че не следва да толерира неспазването на преклузивните срокове по Изборния кодекс, както и че всички участници в изборния процес следва да бъдат равнопоставени и третирани еднакво – се казва в мотивите за отказа.”

Има и друг проблем, свързан с регистрацията на Иванчева. Ето какво обяснява комисията:

“При приемане на документите с предложение приложение №63 от изборните книжа е представен електронен носител, който не съответства на приетия от ОИК-СО образец на електронен носител в структуриран вид на EXCEL.”

Все пак, решението на Общинската избирателна комисия подлежи на обжалване в тридневен срок. Иначе Християндемократическата партия получи по жребий номер 47 за участие на изборите, но както изглежда в момента, този номер ще остане празен в избирателната бюлетина.

Напомняме ви, че през месец май Десислава Иванчева се яви като независим кандидат и на европейските избори. Тогава тя получи повече от един процент подкрепа от страна на гласуващите, което самата тя нарече “голям шамар за всички големи партии”. Заради своите съдебни проблеми, бившата кметица на “Младост” реално водеше цялата си кампания от дома си. Още тогава тя се закани, че ще участва и на местния вот през октомври.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *