Младежите у нас горди, че са българи

Впечатляващите 91% от българските младежи се гордеят с произхода си. Голяма част от тях нямат желание за емиграция, но пък за сметка на това не се интересуват особено много от политическите процеси в страната. Това обобщава политологът Първан Симеонов след проведено изследване с “Галъп Интернешънъл”.

Изследването е проведено върху младежи на възраст между 14 и 29 години. Това изследване е правено и преди – през 2010 и 2014 година, като се забелязват някои разлики в крайните резултати. Например, младите хора са на мнение, че социалните медии вече са победили традиционните такива. Интернет вече има впечатляващо предимство пред телевията в техните очи. Любопитно наблюдение е, че без значение от своите финансови възможности, младите искат да показват лайфстайл на консуматори. Дори в т.нар. “гета”, младежите смятат, че задължително трябва да имаш хубав смартфон и лек автомобил.

Една от най-хубавите разлики, сравнено с изследването от 2014 година, е по-високият оптимизъм сред младите хора в България. Увеличено е обаче чувството за социална несправедливост. По-високо е и чувството за корупция, като цели 42% се притесняват от това. В същия си процент млади хора се притесняват и от бедността като проблем в родината ни.

Разбира се, един от най-притеснителните изводи от това изследване е критично ниският интерес към политиката – едва 14%, сравнено с 40% преди 5 години. Още по-нисък е интересът към политиката на Европейския съюз – едва 11%.

Все пак, нека погледнем към още един позитивен факт, а именно – младите мислят по-малко за емиграция. През 2014 година 47% са отговорили, че нямат намерение да емигрират. Сега този процент е по-висок – 61%. Авторите на изследването забелязват и повишен интерес към национализма, дори и в по-крайните му форми.

Любопитно е, че по-голяма част от тях виждат намирането на качествена работа като нещо, което зависи от късмета, а не от тяхното образование или професионални качества. Може би и заради това едва 59% отговарят, че са твърдо решени да преследват качествено образование. 31% са съгласни, че у нас оценките просто се купуват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *