Стряскаща статистика: над половин милион българи са употребили наркотици

565 000 българи на възраст между 15 и 64 години са употребявали наркотици поне веднъж в живота си. Или общо 11,2% от хората в тази възрастова група. Това показват стряскащите данни на Националния център по наркомании, поръчител на изследване за нагласите и употребата на психоактивни вещества сред населението.

Д-р Виолета Богданова от центъра напомня, че данните са валидни за 2016 година, но според нея и тези в настоящия момент не се различават особено много като цифри.

Само за сравнение, през 2012 година около 8,6% са употребявали наркотици поне веднъж в живота си, а през 2008 година те са си били 6,4%. През 2005 година процентът е бил още по-нисък – 5,2%.

Директорът на Националния фокусен център за наркотици и наркомании Александър Панайотов определи данните като тенденция, която през годините се изостря.

Най-опасната група от хора, употребяващи наркотици, е т.нар. “високорискова”. Към нея в настоящия момент спадат 31 244 българи. Между 6000 и 7000 от тях търсят лечение всяка година.

Според данните на изследването, най-масово употребяваният наркотик у нас е марихуаната – около 8,1% от населението (337 900 – 416 585 души) потвърждават, че са пробвали поне веднъж в живота си.

На второ място по масовост на употреба сред българското население попадат веществата от групата на стимулантите – екстази, амфетамини, кокаин и метамфетамини.

Голям проблем остава опасността от синтетичните наркотици или т.нар. “дизайнерска дрога”. През последните 12 месеца между 37 030 и 64 802 души у нас са взимали такава субстанция.

Проучването потвърждава, че броят на българите, ползващи хероин, метадон и морфин намалява.

Заради високата си цена на пазара, кокаинът у нас е ползван под средното ниво за Европейския съюз. Истински хит в момента сред любителите на тази дрога е т.нар. “айс”, който представлява кокаин, смесен със синтетични вещества. Един грам от него се продава на цена между 180 и 200 лева.

Друга стряскаща статистика е, че цели 26,2% от учениците между 9 и 12 клас са пробвали наркотични вещества поне веднъж в живота си.

От Националния център припомнят, че България продължава да бъде транзитна дестинация за всички видове наркотици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *