Един месец безплатни тестове за хепатит С в София

Всички жители и гости на столицата ще могат да се изследват безплатно за хепатит С в продължение на цял месец. Кампанията ще стартира на 29 юли, а тестовете ще се извършват през целия месец август.

Официалните данни показват, че в настоящия момент около 77 000 българи се борят с това заболяване. По-притеснителен обаче е фактът, че около 90% от тях, или около 69 000 души, дори не подозират, че са инфектирани с вируса. Всяка година от хепатит С у нас се лекуват около 1200-1300 души. Световната здравна организация обаче препоръчва да се лекуват около 5000 души годишно, информира проф. Красимир Антонов, който е гастроентеролог в университетска болница “Свети Иван Рилски”. Той говори по време на откриването на кампаният “Да открием липсващите 69 000”, насочена към диагностиката на пациенти, които са били инфектирани с вируса.

Хепатит С определено не е заболяване, което следва да се подценява. То представлява сериозна вирусна инфекция, която може да доведе до сериозни чернодробни заболявания. В това число влизат цироза и рак на черния дроб. За съжаление, твърде често инфекцията не се открива своевременно, тъй като липсват съпътстващи симптоми и болки. В един момент обаче се стига до драстично влошаване на здравето. Статистиката показва, че около 20% от хората, които имат хепатит и не се лекуват навременно, могат да развият друго животозастрашаващо състояние – чернодробна цироза или рак на черния дроб. Едва тогава пациентът разбира, че е заразен.

Инфекцията засяга главно черния дроб. Други заболявания, които могат да се развият в следствие на вируса, са разширени вени в хранопровода или стомаха.

Ако искате да участвате в кампанията и да се тествате съвсем безплатно за вируса на хепатит С, можете да посетите болница “Света София” на 29 юли или до края на месец август. Безплатните тестове се извършват в периода между 8 и 13 часа. Не е необходимо да се записвате предварително, като също така, няма ограничение за храните и напитките, които можете да консумирате преди изследването.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *