Голям протест срещу Иван Гешев се проведе в София

Масивен протест срещу номинацията на Иван Гешев за нов главен прокурор се проведе днес пред сградата на Висшия съдебен съвет в столицата. Няколкостотин протестиращи скандираха “мафия” и “оставка” по адрес на Гешев, който в момента е единственият номиниран за наследник на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров.

Протестът бе организиран от дясната коалиция “Демократична България” и бе предвождан от лидера на “Да, България” и бивш правосъден министър Христо Иванов. Той отново настоя Иван Гешев да се оттегли от номинацията за главен прокурор, тъй като “затри делото КТБ, подлага хора на брутални унижения и е в разрез с обществения интерес”.

“Демократична България” изрази позиция, според която министърът на правосъдието следва да издигне друга кандидатура за главен прокурор.

Заради протеста бе спряно движението по ул. “Екзарх Йосиф”, като в това число влизат и трамваите от градския транспорт. Видяха се множество жълти плакати с лика на Иван Гешев, на които пишеше “Да спрем Гешев – новата бухалка! Протест срещу новия прокурор на мафията”.

Както и се очакваше, сградата на ВСС бе охранявана от висок брой служители на МВР. Любопитното бе, че зад полицейския кордон се бяха появили няколко контрапротестиращи, носещи плакати срещу бизнесмена Иво Прокопиев и искащи оставката на председателя на ВКС Лозан Панов. Те обаче бяха изтеглени от полицията, тъй като между тях и протестиращите възникна известно напрежение.

По време на протеста се събираше и подписка за издигането на Бойко Атанасов за нов главен прокурор като граждански кандидат. Инициатори на подписката са гражданско движение “Боец”, като тя бе подкрепена от множество други организации и граждани.

Към сградата на Висшия съдебен съвет полетяха домати и яйца, хвърлени от протестиращите.

Междувременно Камарата на следователите подкрепи номинацията на Иван Гешев за нов главен прокурор, определяйки го като човек с “висок етичен стандарт, голям опит и умеещ да мотивира колектива”. Позицията на следователите бе качена на официалния сайт на прокуратурата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *