Световната банка с по-висока прогноза за икономическия ръст на България

Световната банка е повишила прогнозата си за икономическия ръст на България, съобщава “Капитал”. Изданието припомня, че преди няколко месеца се е споменавало за ръст в размер на 3% на българската икономика през 2019 година, но сега се очаква леко повишение до 3.2%. Добавя се, че през 2020 г. най-вероятно ще се усети ново забавяне в икономическия ръст до 3%, последван от ускорение до 3.1% през 2021 година.

Данните са оповестени на страниците на есенния доклад “Миграция и изтичане на мозъци” за Европа и Централна Азия.

Световната банка посочва, че сред най-големите рискове за България в икономически план е вероятността отговорът за чакалнята на еврозоната да бъде отложен. Причина за това би бил капиталовият недостиг на банките ПИБ и Инвестбанк, които Европейската централна банка откри след своята проверка на родната банкова система.

Според направения стрес тест, капиталовият недостиг при ПИБ е в размер на 263 млн. евро, докато при Инвестбанк той е в размер на 52 млн. евро.

Българската държава все още очаква отговор и от страна на ЕЦБ за евентуалното си присъединяване към Банковия съюз.

Експертите на Световната банка не посочват в детайли, на какво се дължи прогнозата им за увеличение на икономическия ръст в България. Предполага се обаче, че една от причините за това е по-добрите от очакваното данни през първата половина на годината. За второто шестмесечие обаче се очаква забавяне поради влошените външни пазари и неприятния ефект от това върху българския износ.

От Световната банка посочват, че се очаква потреблението у нас да бъде повишено от увеличаване на заплатите в бюджетния и частен сектор, както и на пенсиите. Според експертите на СБ, негативен ефект върху икономиката ни през тази година има и слабият туристически сезон, за който призна и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Проблем за България продължава да бъде и забавянето на икономиката на Китай, който остава един от най-силните партньори на България извън Европейския съюз. От Световната банка ни призовават да внимаваме и с ускореното отпускане на кредити.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *