Изоставените деца у нас през 2018 г. са повече от 1000

Повече от 1000 са изоставените деца в България през миналата 2018 година. Данните оповести социалният министър Бисер Петков. Той говори пред bTV, като акцентът на разговора бе случаят с изоставеното бебе в столичния квартал “Люлин”.

Министър Петков смята, че реакцията на отдел “Закрила на детето” е била “адекватна и навременна”, като още през същата нощ бебето е било настанено в специализираното заведение “Св. Иван Рилски”.

Социалният министър добави, че оттук нататък социалните работници ще направят опити да върнат детето в кръга на неговото семейство. Той напомни, че цялостната политика за закрила на детето се базира върху вярването, че семейството е най-добрата среда за растеж на едно дете.

Министър Петков съобщи, че около 1000 са били изоставените деца у нас през миналата година. Той обаче допълни, че социалните работници са успели да предотвратят изоставянето на още цели 1700 деца. Има и немалко случаи, при които деца са били изведени от семействата им заради съществуващ риск за тяхното здраве и благополучие.

Имайки предвид властващата истерия в обществото, според която социалните ще могат да отнемат деца както и когато пожелаят, министър Петков напомни, че според закона единствено съдът може да нарежда подобно действие.

Когато едно дете бъде изведено от семейството си, съществуват няколко различни възможности за него: да бъде настанено при близки роднини, в приемно семейство, на място от резидентен тип или в най-краен случай – в институция.

Министър Бисер Петков коментира и паниката в Сливен, когато роми, поддали се на манипулация, изведоха децата си от класните стаи. Министърът смята, че всичко това се дължи на ескалацията на немалко хора, свързана с лъжите, разпространявани около т.нар. Стратегия на детето. Той отново напомни, че такъв документ като Стратегия на детето няма и изобщо не се работи по подобен. Вече на няколко пъти хора в цялата страна протестираха срещу наричаните от тях “антисемейни закони”, като се очаква протестите да продължат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *