Как да изберем качествени хавлии и халати за баня?

Днес не е никакво предизвикателство да си купиш текстил за баня. Пазарът винаги има на разположение луксозно изглеждащи стоки, които са с невероятен дизайн и меки на докосване. Големият въпрос е: Колко качествено е това предлагане? Хавлиите и халатите за баня са такива изделия, чието достойнство не трябва да приключва с първото впечатление. За да направим оптимален избор, те трябва да бъдат и практични- да попиват добре, да издържат по-дълго от останалите, да щадят кожата, да се вписват в интериора на помещението и дори- производството им да бъде съобразено с опазване на околната среда. Не е трудно да се съчетаят всички тези качества, въпросът е при търсенето да обърнем внимание на:

Състав на тъканта

Хората се чувстват привлечени предимно от атрактивния външен вид, но най-важното при избора на текстил за баня съставът на тъканта, от която е произведен. Материалите, от които се изработват са:

Синтетични и смесени материали

Полиамид. Кърпите от подобен материал ще ви радват дълго с наситен цвят и дизайн, но са силно електростатични и не попиват добре влагата.
Полиестер . Той също не абсорбира добре влагата, но е лек и здрав материал. Най-атрактивното при хавлиите от полиестер е ниската им цена.

Микрофибър. Продуктите от тази смесена материя са с редица достойнства: те са меки и нежни на допир, попиват наистина голямо количество вода, така че са добри не само за баня, но и за сауна, басейн или плаж. Това, което може да притесни потребителя е особената грижа за поддръжката им. Въпреки че има начин да се перат на щадяща програма, хавлиите и кърпите от микрофибър не остават здрави и меки за дълго време.

Естествени материали

Когато става въпрос и за текстил за баня, най-добрият избор са продуктите от естествени материали. Те са изключително здрави и нежни. Тяхното предимство е, че не предизвикват никакви алергични реакции при допир с кожата.

Най-популярните естествени материали за изработка на хавлии и халати са:
Памук – този избор на домашен текстил е класически и не разочарова никого! Важно е суровината за производство да е без примеси. Ако попаднете на такъв артикул, просто не се колебайте! Ще получите здрава, мека и хипоалергична тъкан за дългогодишно ползване. Все по-популярно става използването на био органик памук. Кърпа/ Халат за баня с такъв етикет показва, че в нито един етап от производството не са използвани опасни за природата химикали и технологии.

Имайте предвид, че за производството на текстила за баня се използват дълги и къси памучни конци. По-хигроскопични и меки са тези, направени с дълъг косъм.

Обърнете внимание и на държавата, в която се е произвел продуктът. Страни като Египет, Пакистан и Турция имат вековни традиции в производството на тъкани. Препоръката ни тук е да изберете български хавлии и халати за баня. Те по нищо не отстъпват по качество и няма да ви изненадат неприятно с цена.
Бамбукът е достоен конкурент на памука. Произведените от него кърпи са известни с антибактериалните си свойства, по-бързо абсорбират влагата и почти не се мачкат. Ако сте с чувствителна кожа и склонност към алергии, никога няма да сбъркате, купувайки кърпи от бамбук.

Модална материя. Това е 100% естествен материал, създаден от целулозните влакна евкалипт или букова маса. Попиват влагата много бърдо и са по-меки дори от памука. Изглежда логично като избор, на кърпи и халати от подобна материя имат наистина висока цена.

Тенсел. Това също е материя, изтъкана от евкалиптови влакна. Тя е изключително издръжлива, хигроскопична, мека и хипоалергична. Това качество съответно има висока цена, но е мъдър избор, когато искате да използвате кърпите за новородени.

Плътност на материята

Важна характеристика за хавлиите е плътността на тъканта, т.е. характеристиката, която показва колко плътно са разположени влакната. Това определя хигроскопичността им и износоустойчивостта им. Изчислява се в зависимост броя на влакната на единица площ. За да си го представите по-добре: Колкото повече пух има една кърпа, толкова е по-пухкава, но и по-тежка. Продуктите, които са леки, може да са удобни, но не поемат толкова добре влагата. Продуктите с ниска плътност са по-малко хигроскопични (те не абсорбират добре влагата), но са много леки и удобни за носене със себе си.
Потребителите лесно могат да се ориентират по етикета. Обобщено казано, плътност по-ниска от 400гр/ кв. не попиват добре, тези с над 600гр./кв.м. попиват, но са тежки, идеални за потребление са тези с плътност 400-600гр./кв.м.

Дължина на нишката

Сигурно последното, на което ще обърнете внимание е дължината на нишките на кърпата. Те обаче са важни. Оптималната е 5мм. Тези с по-дълга дължина не изглеждат добре, по-късите пък попиват по-зле влагата.

Цвят и модел

Най-прост изглежда изборът на кърпи и халати по цвят и дизайн. Всичко е въпрос на вкус – някои обичат монохромните модели, други класиката – бяло и черно, трети релефни десени и разнообразие от цвят. Дизайнерите обаче имат следните препоръки: Използвайте сини кърпи за баня в класически стил, зелено – за помещение с японски декор, бежово и кафяво са добър избол за стил кънтри и сканди, черно- в готически интериор, а бяло и светло сиво- в минимализъм и хайтек баня.

Качество на изработка

Ако сте наясно какво търсите като материал и плътност, обърнете внимание на важни неща като шева и декоративните елементи. Точно те издават безукорното качество! При избора на кърпи търсете влакна с еднаква дължина, ненатрапчив, равномерен цвят , без мирис на синтетика и електростатичност, но с плътни шевове.

Размери

Текстилът, който се използва в банята има класически размери, които са съобразени с използването му:

  • Кърпите за ръце и лице са 50×80, 50×90;
  • За душ са: 50х100;
  • Бебешките кърпи с качулка: 60×130, 70×140;
  • Тези за баня, които използваме понякога за плаж: 90х160, 100х150 ;

Как да изберем размера на халата

Изборът на халат обаче е малко по-сложен, макар че на пръв поглед той трябва да отговаря на размера на дрехите, които носи човекът или един номер по-голям. Ако трябва да купувате подарък за друг или пазарувате онлайн, съобразете избора си с обема на най-изпъкналата част от фигурата (гърдите или корема). Ако имате колебания, много по-добре е да изберете по-голям размер. Това няма да причини дискомфорт при носене, а напротив- създава усещане за истинска прегръдка.

Безопасност на материята

И последната характеристика, която може би трябва да е на първо място, е безопасността на продукта. Съществуват европейски стандарт за безопасност OEKO-TEX® Standard 100, който потвърждава качеството. Етикет с този надпис означава, че кърпата или халата за баня е преминал тестовете за липса на вредни вещества на всички етапи на производство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *