Как да обзаведем юношеската стая

Когато едно дете навърши 10-12 години, родителите вече трябва сериозно да обмислят идеята за подмяна на мебелите в стаята му.

Тийнейджърската стая е доста различна от детските, не само по размера на мебелите, но и по стил. 

Мебелите в тинейджърската стая трябва да бъдат избрани заедно с детето, тъй като на тази възраст предпочитанията му са се променили драстично. Освен това то прекарва по-голямата част в стаята си и държи на това да има свое собствено място, което да отразява неговото предпочитание, стил и вкус. 

Как да обзаведем юношеската стая

Източник на изображение: pexels.com

Говорете с детето си, за това как то вижда и иска в новата си стая, както за това, от което мислите, че то има нужда. Естествено, често по време на този вид дискусия се сблъскват различни приоритети, но при равни компромиси ще се запази мира и спокойствието между вас. Няма нищо лошо в това да оставите детето си да изрази своята индивидуалност, все пак това е неговата стая. 

Направете реална оценка на пространството на стаята и си създайте план, заделете определени участъци от помещението, които ще бъдат за обличане, огледало в цял ръст и скрин за гримове например, също така кът за учене с бюро, стенни рафтове, лампа и др.

Трудно но не и невъзможно – вие и вашият тийнейджър, можете да създадете стая, която да е достатъчно функционална, удобна и естествено в унисон с уникалният стил на обитателя й.

Ето няколко основно съвета, които ще ви помогнат по пътя на изпълнението:

Цветовете

Ако случайно, тийнът, все още няма любим цвят, най-добрият вариант е да се спрете на неостаряващото бяло. Тъй като детето ви вероятно съвсем скоро ще открие предпочитания цвят от него, който ще иска да вижда навсякъде в стаята си и то постоянно или поне докато промени радикално предпочитанията си и не намери нов любим цвят. Уви не е възможно стаята на тийнейджъра да се мени постоянно, като самия него. А реално погледнато бялата боя всъщност е празно платно, което дава възможност да декорираш с огледала, стикери, картини и много др. 

Мебелите

Типичните мебели за стаята на един тийнейджър са бюра, рафтове за книги, единични легла, столове, пуфове и гардероби. Но ако се замислите, голямото бюро не е чак толкова необходимо, особено ако домашните се пишат всеки път в леглото.

От изключително значение е да заложите на многофункционалните мебели, такива които не заемат много място. Кому е нужно голям гардероб с огледала на вратите заемащ по-голямата част от стаята.

Имайте предвид, че стаята на тийнейджъра, рядко бива подредена и изчистена. Безпорядъка сякаш е запазена марка на всяка юношеска стая. Въпреки това много лесно може да се справите с него с предвиждане на места за съхранение на всички онези неща, които са така “потребни” за тийнейджъра.

Осветление

Ако пространството на стаята не е голямо, за побиране на декоративни предмети, е добре да знаете, че може да заложите на необичайна осветителна схема, която ще успее да компенсира това.

Ако пространството наистина е основен проблем в стаята на тийнейджъра, опитайте се да бъдете креативни за създаването на многофункционална стая, например:

  • използвайте стаята вертикално
  • добавете плетена кошница с капак или друг подобен съд за съхранение на различни вещи
  • поставете леглото по дължината на стената за да спестите място
  • използвайте повърхността над и под бюрото за съхранение на различни елементи

Време е наистина да подарите на вашия тийнейджър една великолепна стая. Комбинацията от вашите идеи и неговите истински желания ще превърне помещението в любимо място. В крайна сметка ако наистина се затруднявате и сте зациклили на едно място, винаги може да се обърнете към експертите в тази област и да ви се отдаде нужната помощ.

Обзавеждането на стаите за момичета и момчета в тийнейджърски период може да бъде добра причина да се забавлявате много.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *