Демократична България все пак спечели място в Европарламента

Ще намери ли място Демократична България в Европейския парламент? Това е големият въпрос след вчерашните евроизбори у нас. Със сигурност вече знаем, че ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО излъчват свои представители в Европейския парламент. До последно обаче Демократична България изглеждаше на кантар за това.

Сега обаче можем да заявим, че със сигурност десницата ще има свой депутат в Европа. Обединението печели изборите в чужбина, което ѝ осигурява едно място в Европарламента.

При обработени сто процента от протоколите от чужбина, Демократична България печели впечатляващи 28.76 на сто от гласовете зад граница. На второ място в тази класация е ГЕРБ с 22.16% от гласовете, а на трета позиция остава БСП с 15.42% подкрепа от българите, живеещи навън. ВМРО са четвърти с 7.06%.

В един момент от снощната вечер, резултатът на Демократична България падна под бариерата от 5.88%, което постави участието на десницата в Европейския парламент под въпрос. Сега обаче спокойно можем да заявим, че обединението, предвождано от ДСБ и “Да, България” е вече над чертата.

Иначе социолозите от “Алфа Рисърч” изчислиха, че повече от 50% от избирателите на евроизборите са гласували с преференция. Така те са посочили кой кандидат от дадена партия искат да видят на работа в Брюксел. Новината потвърди един от шефовете на “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова. Тя е твърдо на мнение, че преференцията на тези избори определено е имала своята роля и значение.

Тя отчете и очевидното, а именно – че по традиция у нас на евроизбори се гласува по-малко, отколкото на национални. Тя е на мнение, че избирателните списъци в България са с нереално висока бройка евентуално гласуващи, което и сваля процента на избирателната активност. Тя смята, че дори и след пълното преброяване на бюлетините, картината, която виждаме в момента, като резултати, няма да се промени особено много. Тя отчете като основна грешка на БСП фактът, че столетницата не е конфигурирала правилно водещите теми по време на своята кампания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *