Представлението “NeoДачници” получи две статуетки “Икар”

Постановката “NeoДачници” на режисьора Иван Пантелеев е един от големите победители на последната церемония за връчване на наградите “Икар”. Представлението бе отличено за №1 на последната година, а освен това Иван Пантелеев получи и наградата за най-добра режисура. Както е по традиция, церемонията се проведе навръх международния Ден на театъра – 27 март.

Водещи на церемонията бяха Александър Кадиев и София Бобчева, а шоуто бе стартирано с изпълнение на естрадната прима Лили Иванова, което изправи на крака присъстващите в залата.

С две статуетки у дома се прибра Ива Тодорова. Тя блесна с моноспектакъла си “Приятно ми е, Ива”. За него тя бе отличена с награди за най-добър драматургичен текст и водеща женска роля. Тя специално благодари на Театър 199, които са й позволили да направи моноспектакъла, макар че не е била играла от цели 10 години.

Две награди получи и постанвоката “Животът е сън” на театър “ЗОНГ”, която в настоящия момент се играе в театър “Азарян”. Режисьор на представлението е Дина Маркова. Тя получи статуетката за дебют, а Боян Арсов прибра наградата за най-добра мъжка роля. Той се пошегува, че репетициите на представлението са започнали “в едно хале на Сточна гара”, а сега постановката вече печели и награди.

Статуетката за най-добра поддържаща женска роля прибра Весела Бабинова за своето участие в постановката “Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми”, разказващо за атрактивния период на прехода и мутрите. То се играе в “Малък градски театър зад канала”, а режисьор е Неда Соколова. Бабинова се пошегува, че “взима награда за роля на поп-фолк певица в деня на театъра”, което наистина звучи парадоксално.

Наградата за най-добра поддържаща мъжка роля прибра Йордан Ръсин за ролята си на Глигор в представлението “Нова библия” на Иван Добчев.

Специални награди получиха естрадната прима Лили Иванова и писателят Стефан Цанев, чийто принос за българската култура бе отбелязан. Михаил Мутафов получи наградата за чест и достойнство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *