Левицата настоява за минимална заплата от 650 лв.

Минималната заплата в страна да достигне границата от 650 лева. Това предлагат от БСП в своя алтернативен бюджет за следващата година.

Също така, Левицата предлага доходите на лица до 26-годишна възраст да не се облагат с данъци, както и необлагаем минимум от 500 лева за всяко дете, което не е навършило пълнолетие. Сред останалите предложения на БСП са ДДС на лекарствата да падне до 9% и намаляване на ДДС ставките на месо, яйца и хляб до 5%.

Партията на Корнелия Нинова също така предлага максималният осигурителен доход да се покачи до 3900 лева, докато минималната добавка за нощен труд да нарасне до 35% от надницата за един час. В своя алтернативен бюджет столетницата е заложила още базата за определяне на основното месечно възнаграждение на най-ниската длъжност в сектор “Сигурност” да се осъвремени от 380 на 430 лева. БСП настоява и за преизчислява на по-старите пенсии със средния осигурителен доход за 2016 година.

Очаква се социалистите да направят официално предложение за промени в бюджета за 2020 година между първо и второ четене на заседанията в Парламента. От БСП подчертават, че в алтернативния им бюджет са заложени сериозни промени в три сектора: публични финанси, социален сектор и здравеопазване.

Свое предложение относно бюджета отправи и бившият омбудсман Мая Манолова, която наскоро достигна до балотаж на кметските избори в София.

Манолова предлага пълно отпадане на таксите за детски градини и ясли. Тя изчислява, че за това ще са нужни 66 милиона лева, които могат да бъдат осигурени от бюджетния излишък. Тя подчерта, че не само социално слабите деца, а и всички деца изобщо следва да бъдат освободени от подобни такси. Манолова е на мнение, че подобно решение би намалило броя на отпадналите деца от училище впоследствие, а освен това би било и стъпка напред по отношение на битката с демографската криза. Тя също се застъпи за преизчисляване на пенсиите и призова правителството да се откаже от идеята си, според която болнични няма да се изплащат в първия ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *