Бизнесът притеснен от въвеждането на новите касови апарати

От Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер и транспортния сектор изразиха готовност за провеждане на протестни действия от 18 февруари. Исканията им са свързани с прецизиране на фискалния контрол на Наредба 18.

Специално за news.bg председателят на асоциацията Ясен Танев заяви, че оттам настояват за продължение на диалога между модерния и бял бизнес. Според него, в настоящите текстове на Наредба 18 “доброто намерение на НАП ще се провали сериозно”.

Евентуалните протести на транспортния сектор са свързани с усложняването на начина и процес на работа. Танев заяви, че “те искат да работят с държавата, но същевременно трябва да бъдат чути”.

Ясен Танев отправи предупреждение, че надали бизнесът ще бъде в състояние да изпълни изискванията, които се поставят пред него. Неговата теория е, че колкото по-голям и светъл е бизнесът, толкова по-сложно е да бъдат удовлетворени изискванията на новата наредба.

Танев е на мнение, че до края на месец март софтуерите няма да могат да бъдат сменени, нито пък касовите апарати биха могли да бъдат избрани по правилен начин. Освен всичко това, бизнесът трябва да анализира целия процес на работа и да установи кога започва и завършва продажбата. А в момент, в който продажбата е стартирала, трябва да бъдат генерирани уникални номера.

Той уточни, че въпросните уникални номера ще трябва да бъдат проследявани през целия процес на продажба, а при фискализация на плащането ще е нужно да се подава информация за уникалния номер на продажба.

Сред другите изисквания спадат достъп до разширени данни, доставка, информация за това кога е влизал потребителят и кога не в системата, кога и на какви цени са осъществени трансфери, архив в рамките на 11 години и други.

Ясен Танев смята, че усложненията са свързани със сложността на софтуерите. Той напомни, че бизнесът е различен в различните сектори, а търговците не знаят какво точно ги очаква. Според него, те няма да имат достатъчно време за реакция, когато разберат какво точно предстои.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *