Фалшивите новини застрашават евроизборите, смята Мария Габриел

Българският еврокомисар Мария Габриел смята, че увеличаването на фалшивите новини ще бъде истинско предизвикателство, но и заплаха за предстоящите европейски избори. Тя говори пред bTV и даде мнение относно предстоящите избори на Стария континент и какво ги застрашава.

Мария Габриел отчете, че фалшиви новини винаги е имало, но в последно време те се разпространяват все по-бързо и добиват все по-големи размери.

Габриел добави, че предстои извършване на мониторинг всеки един месец до евроизборите. Ще бъде изготвен и анализ на постиженията. Еврокомисарът допълни, че предстои създаването на европейска независима мрежа за доверени поверители на информация – т.нар. “фактчекъри”. На този етап фактчекъри има само в 11 държави, членки на Европейския съюз.

Мария Габриел бе попитана, дали смята, че фалшивите новини могат да окажат въздействие на евроизборите, подобно на това, което се случи в САЩ при избирането на Доналд Тръмп за президент. Еврокомисарът разкри, че до месец март трябва да бъде изготвена т.нар. система за ранно предупреждение. Тя ще позволи на органите на киберсигурността, избирателните комисии и органите на личните данни да действат в тясна координация, за да предотвратяват евентуалните опасности.

Габриел говори относно и използването на личните ни данни от страна на заинтересовани лица по време на изборите.

Мария Габриел поясни, че вече е внесено предложение по време на европейските избори политическите партии да имат правото да използват данните на гражданите единствено и само с тяхното съгласие. Еврокомисарът посочи, че целта е всеки гражданин на Европейския съюз да знае, дали неговите данни ще бъдат използвани за анализ или промяна на информационния му поток в социалната мрежа. Според Мария Габриел, за предотвратяване на тази опасност ще е нужна тясна координация между органите за защита на личните данни и избирателните комисии.

Наскоро вицепрезидентът Илияна Йотова обяви статистика, според която около 1.8 милиона българи попадат всеки ден на поне една фалшива новина. Тя посочи, че често дори и политиците прибягват до подобен приом, за да спечелят спор с опонента си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *