Възстановяват покрива на “банкерската” сграда в София

Покривът на една от най-емблематичните сгради на София ще бъде въстановен в оригиналния му вид. Става въпрос за т.нар. “банкерска” сграда, намираща се на ъгъла на улиците “Иван Вазов” и “Раковски”. В миналото сградата е била централа на ТБ “Биохим”, а допреди две години там се помещаваше “Уникредит Булбанк”. Сградата е известна като “банкерската”, тъй като откакто е създадена, там винаги се е помещавала банка.

Преди няколко дни родни архитекти предупредиха, че има дадено разрешение да се изгради нов етаж на сградата, което би нарушило нейната културна и историческа ценност. Собствениците на сградата обаче гарантираха, че изграждане на нов шести етаж не се предвижда.

Обектът се стопанисва от “БСПФ България” ЕАД, откъдето обясниха: “Покривното ниво винаги е съществувало от създаването на сградата досега и през всички години покривът е бил обитаем, включително и в момента. Височината и фасадите на сградата ще останат същите, единствено ще се промени наклонът на покрива, за да съответства на оригиналния й архитектурен проект от началото на века”.

Стопаните на сградата добавиха, че градоустойственият проект не планира да разруши културното богатство на София, а именно обратното – да се възстанови автентичния вид на столицата от годините на нейното създаване.

“Банкерската” сграда е преустрона през 1928 г., когато са изградени нови два етажа. Тогава покривът й е разрушен, като на негово място се изгражда нов. Проблемът е, че новият покрив не съответства на идеята на архитекта Никола Лазаров, което води до нарушаване на автентичността на сградата.

“Сега, с новия градоустройствен проект, предвиждаме да възстановим покривния силует на сградата в духа на архитектурата на Стара София, във вида му преди преустройството през 1928 г. – със същите покривни линии, проектирани в оригиналната схема на сградата от арх. Лазаров”, обясниха стопаните на сградата.

Наклонът на покрива следва да се промени, като той трябва да бъде над 40 градуса. Архитект Георги Савов припомня, че покривите от мансарден тип, където наклонът е между 60 и 80 градуса, са характерни за сградите при самото създаване на София.

снимка: “Стара София”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *