Заместник-министърът на енергетиката също подаде оставка

Имотният скандал, разразил се в последната седмица, взе нова политическа жертва. Това е заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който също депозира своята оставка. Това се е случило тази сутрин.

Вчера стана ясно, че Първанов е един от няколкото политически фигури от правителството, закупил луксозни апартаменти под пазарната цена в нова сграда на фирма “Артекс” на ул. “Тинтява”. Преди него, оставки вече подадоха министърът на правосъдието Цецка Цачева и заместник-министърът на спорта Ваня Колева. Цветан Цветанов и Вежди Рашидов също са сред политиците, закупили апартаменти на осезаемо по-ниски цени от “Артекс”.

Пред Българското национално радио Първанов заяви, че решението за оставка е лично негово и над него не е оказван натиск да го стори. “Разразилият се скандал хвърля петно не само върху мен, но и върху Министерство на енергетиката и върху правителството и затова предприех тези стъпки”, сподели Първанов пред радиото.

Красимир Първанов е номинация за зам.-министър от квотата на Обединените патриоти и по-конкретно от НФСБ.

Вчера в сайта за разследваща журналистика “Биволъ” се появи информация, че и Красимир Първанов е сред политиците, закупили луксозни апартаменти в сграда на “Артекс”. Става дума за същата сграда, където е и апартаментът на бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Пред bTV Красимир Първанов коментира, че не е запознат с пазарната цена на имота, като той го намира за “изключително скъп”. Той подчерта, че няма каквото и да е общо с фирма “Артекс”. Той поясни, че закупеното от него жилище е в груб строеж.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от своя страна определи имотния скандал като типична предизборна кампания в България, изпълнена с компромати. Тя разкритикува и президента Румен Радев, който, поне според нея, гледал тенденциозно на събитията у нас и критикува главно управляващата партия ГЕРБ.

“Ние нямаме какво да крием, но за съжаление виждам, че господин президентът се е съсредоточил само върху ГЕРБ и за него друга партия не съществува. Тази фиксация върху ГЕРБ ме притеснява, защото президентската институция трябва да бъде неутрална или когато говори трябва, да говори в общ план за всички”, заяви Караянчева.

снимка: Юлия Лазарова, “Дневник”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *