Очаква се първата белодробна трансплантация в България

Министърът на здравеопазването представи в парламента проект за Национална програма за насърчаване на донорството до 2023 година. Според думите на министър Ананиев, до 2020 година у нас би могло да се извърши първата белодробна трансплантация до този момент.

Четирима родни лекари вече са се отправили на обучение в клиничното отделение “Гръдна хирургия” към Медицинския университет във Виена. Те са кардиохирург, анестезиолог-реаниматор, пулмолог и бронхолог. Лекарите са от ВМА и УМБАЛ “Св. Екатерина”. В края на месец януари бе подписано споразумение между България и Австрия за квалификация и обучение на медицински кадри по линия на Евротрансплант. Това ще бъде и първото осъществено обучение по линия на партньорството.

Към този момент у нас не се извършват белодробни трансплантации, тъй като на този етап не разполагаме с квалифицирани специалисти за подобна процедура. Кирил Ананиев обаче е уверен, че в много близко бъдеще това може да се промени.

В договорката между България и Австрия влиза също така трансплантолози от виенската клиника да пристигнат у нас, за да помогнат при провеждането на първите белодробни трансплантации.

Общо болниците у нас, лицензирани да извършват трансплантации, са седем. Шест от тях са в София, а една – във Варна. Министър Ананиев изнесе данни, че до този момент в България са извършени 485 тpансплантации на бъбрек, 149 на черен дроб и 58 на сърце.

Според министъра на здравеопазването, у нас има сериозен проблем по отношение на донорите, намиращи се в мозъчна смърт. През 2018 година те са били 16. За да бъде насърчено донорството сред българите, министерството отпечатва специални карти за съгласие. Хората, които искат да дарят органи в случай на смърт, могат да ги носят у себе си. “Тези карти нямат юридическа стойност, обаче това е едно взимане на решение, докато човек е жив, дали иска да бъде донор или не, когато той изпадне в ситуация на мозъчна смърт, неговите роднини и близки да вземат мотивирано решение”, каза Ананиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *