Най-важното, което трябва да знаете за кредитните карти

Кредитната карта е важен и нужен инструмент в ежедневието на хората днес. Дори и да имате представа как работи тя и как отговорно да боравите с нея, е възможно да имате пропуски. 

Запознаването с повече подробности би ви спестило пари, а и би ви било от полза да изградите добра кредитна история. Ще ви запознаем с основните неща, които трябва да знаете, както и предимствата и недостатъците на това да имате кредитна карта. 

Какво е кредитна карта?

Кредитната карта е платежен инструмент, позволяващ ви да използвате пари от банката при определени условия. При издаването ѝ се предоставя и кредитна линия, по която да пазарувате. Тя трябва да се изплаща на вноски с начислената лихва. 

Ако имате нужда от пари в брой или да прехвърлите към някоя от другите си сметки, можете да го направите, но таксите е възможно да бъдат много по-високи. Добре се запознайте с условията си преди това.  

Най-важното, което трябва да знаете за кредитните карти

Източник на изображението: pixabay.com

Често кредитните карти идват с много бонуси, които дебитните карти не предоставят, като:

  • Отстъпка при пазаруване от определени магазини;
  • Отстъпка при резервация на стая в хотел;
  • Отстъпка при закупуване на самолетен билет;
  • Бонус money-back.

Предимства на кредитната карта

Основното предимство на кредитната карта, поради което е толкова широко разпространена, е възможността да заемате средства при нужда. Разбира се, има и други плюсове за нейното притежание.

Множество видове плащания

С каратата си можете да ежедневно да извършвате многократни плащания. Те могат да са за почти всичко, за по-малки и за по-големи суми: 

  • Пазаруване
  • Обучение
  • Ремонт
  • Пътуване
  • Лечение в клиника и др. 

Револвиране

Това е вид кредит, от който можете да се възползвате многократно до определения лимит и се изплаща на равни вноски. Използвайки го, можете да отложите дълга си, а не да то погасявате целия наведнъж. 

Удобството му е в това, че изплащането на задълженията към револвиращата кредитна карта е според финансовите ви възможности. Натрупва се лихва само в случай, че използвате определена сума, ако не теглите – не се.

Заплащате по-късно при пазаруване

Когато пазарувате с дебитната си карта заплащате веднага, докато с кредитната – в деня на погасяване. Това е от полза, когато закупувате стока на промоция или просто искате да разчитате на личните си средства. 

Пари при спешност

На всички ни се е случвало да изпаднем в спешна ситуация, в която имаме нужда от пари, но в момента не разполагаме с тях. В такъв случай можете да използвате кредитната си карта като “резервен портфейл”, за да си осигурите спокойствие.

Най-важното, което трябва да знаете за кредитните карти

Източник на изображението: pixabay.com

Минуси на кредитните карти

Макар и малко, кредитните карти имат своите минуси, затова е добре да сте запознати с тях. 

Висок лихвен процент

Голяма част от банките в България предлагат гратисен период, който е с 0% лихва. След изтичането на периода е възможно процентът да е по-висок от този при потребителски кредит. Това зависи от много фактори, като банката, видът кредитна карта и договора, който подпишете. 

Такса за теглене на пари в брой

Обикновено таксата за теглене на пари в брой е, когато потребителят използва банкомат на различна банка. Използвайки банкомат на банката, от която е кредитната ви карта, в повечето случаи не се начислява такса. 

Лоша кредитна история

Ако платите вноската си с ден закъснение, това няма да навреди на кредитната ви история, разбира се. Просрочвайки с 30 дни и повече, плащането ви ще бъде записано като закъсняло, а това ще навреди на кредитния ви рейтинг. 

Най-важното, което трябва да знаете за кредитните карти

Източник на изображението: pixabay.com

Използвайте кредитната си карта разумно, защото парите там са скъпи. Научавайки се да се възползвате от нея по правилния начин, ще бъдете удовлетворени от множеството финансови ползи, които ще получите. Съобразете добре избора на банка и кредитната карта, която ще изберете, за да не се превърне тя в тежест за бюджета ви, а не в улеснение.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *