Синдромът на поликистозните яйчници и в какво се изразява

Синдромът на поликистозните яйчници е често срещано метаболитно заболяване сред жените в детеродна възраст. То води до хормонален дисбаланс, влошаващ цялостното здравословно състояние на пациентките. 

Ако не се вземат своевременни мерки, в повечето случаи се стига до диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система. За съжаление, около 70% от жените остават недиагностицирани. 

Синдромът на поликистозните яйчници и в какво се изразява

Източник на изображението: pexels.com

Симптоми на поликистозни яйчници

Симптомите са много, но част от тях се срещат и при други заболявания, затова е важно да се обърнете към специалист:  

 • Нередовна или липса на менструация;
 • Прекомерно окосмяване на нестандартни за жените места;
 • Оплешивяване;
 • Напълняване и трудност при отслабване;
 • Акне;
 • Репродуктивни проблеми;
 • Депресия, тревожност и раздразнителност;
 • Високо кръвно. 

След като посетите гинеколог, много е възможно той да ви насочи и към ендокринолог, за да може да се назначи възможно най-правилното лечение за вас. 

Диагностика 

Лекарят ще поиска да научи повече за симптоматиката ви и ще ви направи ехографски преглед. Ако по време на прегледа забележи кисти по яйчниците ви, ще ви назначи и кръвни изследвания, за да изследвате следните хормони: 

 • Андрогени – или иначе казано, мъжките хормони. Това са андростендион, андростедиол, тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат (DHEAS) и дехидроепиандростерон (DHEA).
 • Инсулин – хормонът, управляващ кръвната захар. Жените, страдащи от поликистозни яйчници в повечето случаи имат и инсулинова резистентност, възпрепятстваща правилното разграждане на захарите;
 • Прогестерон – недостатъчните количества от този хормон водят до нередовна менструация.

Синдромът на поликистозните яйчници и в какво се изразява

Източник на изображението: pexels.com

Какви са предпоставките за развитието на синдрома?

Все още не е напълно ясно защо жените страдат от поликистозни яйчници. Доказани фактори са: 

 • Генетична наследственост – по-голям е шансът да развиете поликистоза на яйчниците, ако вашата майка, леля или сестра също страдат от нея;
 • Начин на живот – ако водите заседнал начин на живот и се храните предимно с въглехидрати, предпоставката за развитието на заболяването е по-голяма. Редовният спорт и здравословното хранене регулират производството на инсулин, което от своя страна допринася за поддържането на нормално тегло.;
 • Хормонален дисбаланс – както вече споменахме, повишената секреция на инсулин и андрогени могат да бъдат причина за развитието не само на СПКЯ, но и на диабет;
 • Нискостепенно възпаление – според направени проучвания, хроничното нискостепенно възпаление в тялото може да доведе до свръхпроизводство на андрогени. 

Лечение

Лечение се назначава от специалист спрямо симптомите ви, желанието за бременност и вашата възраст. Основните начини са: 

 • Намаляване на теглото – загубата на дори 5% от теглото може да подобри общото ви състояние и фертилитета ви. Тази част включва избягване на приема на прости въглехидрати и редовен спорт или поне разходки.;
 • Хранителните добавки – най-често се изписва инозитол (витамин B8), тъй като е помощник в овладяването на инсулина и тестостерона. Дефицитът на витамин D е често срещан при жените със СПКЯ и затова е важна част от лечението.;
 • Противозачатъчни лекарства – те се назначават, ако не планирате бременност в скорошно време. Те спомагат за намаляването на акнето, окосмяването, както и за предизвикването на менструация. 
 • Метформин – това е лекарствен продукт, регулиращ инсулиновата чувствителност, което от своя страна ще спомогне отслабването и ще регулира овулацията. 

Защо е трудно забременяването?

За да забременее жената, тя трябва да бъде в овулация, а при поликистозни яйчници овулацията е нередовна или липсва. Това е така, защото повишеното производство на андрогени и пониженото на естроген водят до ановулация. 

Забременяването с поликистоза не е невъзможно. В случай, че то вече е факт, има по-висок ориск от спонтанен аборт, развитието на гестационен диабет, хипертония и прееклампсия. Трябва да бъдете редовно наблюдавани от специалист, за да се предотвратят усложнения. 

Синдромът на поликистозните яйчници и в какво се изразява

Източник на изображението: pexels.com

Ако разпознавате себе си в статията, най-добре се обърнете към гинеколог. Той ще ви прегледа и ще назначи подходящите за вас изследвания. Спрямо тях ще ви бъде препоръчан друг специалист или ще ви се изпишат правилните за вас хранителни добавки и/или лекарства. Състоянието може значително да се подобри, ако към лечението добавите спорт и правилно хранене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *