Учители искат въвеждането на оценки за дисциплина в училище

Не е тайна, че в много училища има сериозен проблем по отношение на дисциплината на учениците. Заради страх, ограничени правомощия и други причини, множество учители се чувстват безпомощни в овладяването на агресията и невъздържаното поведение от страна на поверените им ученици. Именно поради продължават да се търсят начини за справяне с проблема.

Синдикатът на учителите към КТ “Подкрепа” излезе с предложение в училищата да се въведе оценка, засягаща дисциплината на учениците. Това довери Юлиян Петров, който е председател на синдикат “Образование”.

Петров уточнява, че синдикатът вече води разговори с Министерството на образованието относно идеята. Учителите настояват оценката да стане задължителна и да бъде част от Стратегията за възпитание в българското училище. Стратегията в момента се разработва от експерти, като се очаква до месец тя да влезе в сила. Синдикалистите обаче смятат, че е от съществена важност тя да се превърне в реална политика.

Синдикалистите са категорични, че оценката за дисциплина трябва да бъде част от балообразуването на учениците. Това би спомогнало чисто превантивно в битката с агресията и невъздържаното поведение в класната стая. Те посочват, че макар и да се нарича различно, подобна оценка вече съществува в някои европейски държави.

От синдиката говориха и какво друго трябва да се подобри в българските училища. Оттам са на мнение, че е нужно подобряване на условията във физкултурните салони и специализираните кабинети и лаборатории. Те също така са на мнение, че е нужно да бъде въведен едносменен режим, както и по-качествена дневна организация на учебния процес. Междувременно административните задачи на учителите трябва да бъдат намалени, за да могат самите те да работят повече с децата.

Синдикатът на учителите към КТ “Подкрепа” добавя, че те ще продължат да настояват за промени в Закона за образованието, предвиждащи мандатност на училищните директори.

Това са част от предложенията, които синдикалистите вече обсъждат с Министерството на образованието. Остава да видим, дали тези разговори ще доведат до реални резултати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *