Програма “Предприемчиви учители” обучава български учители

Основният фактор за предоставянето на качествено образование са добре подготвените учители, категоричен е кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Именно поради това, тя подчерта важността непрекъснато да се инвестира в развитието на хората, които обучават нашите деца.

Фандъкова даде начало на програмата “Предприемчиви учители”. 72 учители от начален, прогимназиален и гимназиален етап ще бъдат обучавани под шапката на програмата, която стартира в София. Инициативата е родена посредством успешното сътрудничество между Столична община и образователната организация JA България.

Столична община е първата община с подобна програма у нас. Нейната главна цел е подобряване на качеството на преподаване на предприемачество.

Иначе столичният кмет посочи какви инвестиции са направени от общината по отношение на образованието. През последните няколко години са били построени повече от 90 нови сгради на детски градини и три нови училища. Разширителни дейности са извършени на територията на Първа английска гимназия и 112-о училище. 149 СУ в кв. “Овча купел” пък се е сдобило с физкултурен салон и нови кабинети.

Важна за Столична община е инвестицията по отношение на енергийната ефективност. Цялостни реконструкции са извършени на сгради и дворове. Според изчисленията на столичния кмет, около 48 милиона лева са били заделени както от бюджета на общината, така и от европейски пари.

Целта на програмата “Предприемчиви учители” е да се подобри предприемчивото мислене при децата. Включват се учители от почти всички райони на София. Ще бъдат преподавани интерактивни техники за преподаване, които учителите биха могли да използват в своите класни стаи. Резултатите от програмата ще бъдат изследвани чрез механизъм на мониторинг, чрез който ще се изследва нагласата при учениците.

Същевременно Столична община работи активно и по проекта за създаване на т.нар. “Лаборатория за иновации”. Нейната цел е подкрепа за младите хора и развитието на техните умения за иновации и предприемачество. Един от фокусите на обучението в Лабораторията са дигиталните технологии и дигиталното образование. Младите хора ще бъдат свързвани с бизнеса, което също е важен фрагмент от програмата.

Източник: Съвети за бизнеса!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *