Нова идея ще стимулира младите да стават учители

Кризата с липса на кадри в българското образование може да стане изключително сериозна в бъдеще. Данните показват, че в този момент учителите до 35-годишна възраст у нас са около 13 500, докато тези над 50 години са значително повече – 59 000. В следващите години обаче над 50 000 преподаватели ще излязат в пенсия, което ще постави страната ни в ситуация на сериозен недостиг на кадри.

Именно поради това, Министерството на образованието и науката вече обмисля ходове, с които да стимулира все повече млади хора да изберат именно учителската професия. Една от тези идеи включва безплатно обучение в педагогическите специалности. За това потвърди заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя участва в конференция на тема “Актуални политики и практики в образованието” в Педагогическия колеж в Плевен.

Сачева заяви, че е от изключителна важност цялото общество да мотивира младите хора да стават учители в детските градини и училищата. В момента да се обезпечи системата с кадри е огромно предизвикателство пред управляващите, като се търсят различни механизми за това.

Преди седмица е била одобрена националната програма “Мотивирани учители”. Тя ще позволи на стотина специалисти по математика,  химия, физика и информационни технологии да добият педагогическа правоспособност. Освен това, планира се и създаването на корпус от 80 преподаватели, които имат поне 8-годишен стаж, за да бъдат изпращани в учебни заведения с по-ниски образователни резултати. Планира се те да получават до 500 лева допълнително възнаграждение, както и средства за транспорт и за наем.

На конференцията в Плевен Деница Сачева потвърди, че правителството продължава да изпълнява и ангажимента си, свързан с постепенно увеличаване на учителските заплати. Сачева увери, че целта на управляващите е до края на мандата им учителската заплата да бъде увеличена до 1500 лева. Деница Сачева заяви, че за първи път тази година средните възнаграждения на учителите са по-високи от средните за страната. Тя определи това като още един успех в задържането на кадрите и намирането на нови такива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *