Президентът Радев наложи вето на поправките в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев очаквано наложи вето на поправките в Изборния кодекс, наложени от управляващите. Също така, държавният глава подкани БСП да спрат бойкота си и да се върнат в Парламента. Както е известно, социалистите обявиха, че повече няма да ходят на работа до края на това управление.

Румен Радев коментира, че законодателните органи в България отново са отложили безпричинно ключови за изборите у нас решения, като въвеждането на машинното гласуване, актуализирането на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броене на бюлетините. Според него, управляващите имат интерес у нас да няма прозрачен изборен процес. С това Румен Радев отново стартира словесни престрелки с управляващата коалиция.

Президентът припомни на обществото, че в рамките на няколко дни депутатите са дали обосновка на две коренно противоположни позиции за изборното законодателство. Той все пак призна, че в крайна сметка депутатите са взели правилното решение, връщайки закона в предишния му вид.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира новите критики на президента. Въпреки че няма своя партия, Борисов заяви, че вижда в Радев политически лидер. “Когато взимаш страна на една партия срещу друга, се превръщаш в политически лидер”.

Само за три дни ГЕРБ взе две коренно различни решения, свързани с изборния закон. Първо партията на премиера, заедно с ДПС, прие нови законодателни промени, на практика обезмислящи преференциите. ГЕРБ отказа и да се избира нов състав на ЦИК. След това обаче, след намесата на Борисов, управляващата партия обърна решението си на 180 градуса.

Така по спешност в парламента бяха приети поправки, които върнаха старото законодателство, свързано с изборите. Те обаче все още не са разглеждани, тъй като се изчакваше официалната позиция на президента по въпроса. На този етап задействана беше единствено процедурата по избор на нова избирателна комисия.

“Изборните правила са важни за демократичните устои на нашата държава, поради което не мога да се съглася с някои от приетите в тях промени, свързани с преференциите за даден кандидат, машинното гласуване, обжалването на актовете на избирателните комисии, мнозинствата при отмяна на решенията им за отхвърляне и правилата за подсъдността. Предвид това упражнявам правото си мотивирано да върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс със съзнанието, че това е единственият конституционен механизъм за промени във вече приет закон, преди той да е обнародван в “Държавен вестник”, заяви Румен Радев в своя мотив за наложеното вето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *