ВМРО предлага действия срещу сайтовете, разпространяващи фалшиви новини

Парламентарно представената партия ВМРО предлага конкретни действия срещу сайтовете, разпространяващи фалшиви новини в интернет. Депутатите Александър Сиди и Искрен Веселинов са авторите на концепцията, която те са подготвяли в продължение на една година.

Не е тайна, че проблемът с информацията в интернет е повече от сериозен. Има наличие на множество анонимни сайтове, които открито разпространяват невярна информация или такава с цел пропаганда. В момента обаче няма конкретни законови мерки, с които да се противодейства на подобни сайтове. Според депутатите Сиди и Веселинов, тези сайтове лесно могат да се познаят с липсата си на автори, както и с посочено лице, което да се грижи за т.нар. GDPR – европейските правила за защита на личните данни.

Очаква се мерките да бъдат предложени като част от изменения в закона за радиото и телевизията. Така СЕМ ще бъде задължен да установява контрол и над онлайн медиите – нещо, което в момента не се прави. Вследствие на това всички сайтове, които се броят за медии, ще трябва и официално да се регистрират като такива.

Депутатът Александър Сиди сподели, че в момента има сайтове, които той самият определя като “безумни”, но отказвайки да ги назове по име. Депутатът от ВМРО смята, че достъпът до тях трябва да бъде спрян.

Фалшивите новини станаха актуална тема и покрай пандемията от коронавирус. Очаква се правителството да приеме мерки, според които ще има сериозни санкции за разпространяването на фалшиви новини, свързани със COVID-19. Планират се глоби от 1000 до 10 хиляди лева, както и лишаване от свобода до три години. В определени случаи, при наличие на “значителни вреди”, финансовата санкция може да достигне и 50 хиляди лева, планират депутатите.

Със сигурност проблемът с разпространяването на фейк нюз у нас е повече от сериозен. Напомняме, че определени среди използват този похват дори за политическа пропаганда с цел лично облагодетелстване. Предстои да видим какво решение ще приемат депутатите по този въпрос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *