Полицаи и надзиратели излизат на протест заради заплащането на нощния труд

Полицаите и надзирателите излизат на нов голям протест. Това ще се случи на връх празника на МВР на 5 юли, петък. Протестът е организиран от най-големия полицайски синдикат в страната. Основното искане на протеста е да бъде увеличено заплащането на нощния труд. В момента то е едва 25 стотинки на час. Синдикатът настоява ставката да бъде увеличена на поне един лев на час.

Големият протест на полицаите и надзирателите ще бъде 20-ти национален такъв. На същата дата МВР ще чества своята 140-годишнина. Организатор на протеста е Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов припомни, че вече повече от година синдикатът чака решение на въпроса със заплащането на нощния труд. Такова обаче поне засега няма.

Протестът на полицаите и надзирателите ще стартира от сградат ана Министерски съвет, където се очаква да пристигнат между 1000 и 2000 служители на системата от цялата страна.

Обяснявайки защо се стига до демотивация на служителите на МВР, които напускат системата, Илия Кузманов даде следния пример: “Шест часа на шезлонг в Приморско е 30 лева, а осем часа на границата – два лева”.

Междувременно от Българския лекарски съюз обявиха, че подкрепят протеста на служителите на МВР, но те няма да се включат в него. Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов отчете, че у нас повече от 400 000 души полагат нощен труд, който е много опасен за здравето. Той напомни, че по изчисления един човек може да дава по 12 часа нощен труд на месец, но в България тези часове са много повече. Ставката от 25 стотинки за нощен труд у нас д-р Борисов определи като смешна.

В същото време президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов също смята, че заплащането на нощния труд у нас следва да бъде увеличено. Той припомни, че настоящата ставка от 25 стотинки е определена чрез наредба от 2007 година, когато обаче средната заплата в България е била на стойност 400 лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *